Καφεστίαση & ενεργειακή κρίση: Αλλάζοντας συνήθειες
Στη δίνη όσων ζούμε, ο Παναγιώτης Νίκας μοιράζεται κάποιες μικρές συμβουλές ώστε οι επιχειρήσεις να περιορίσουν το υπέρογκο κόστος.
Από τον Παναγιώτη Νίκα, Barista, ιδιοκτήτη των εταιρειών Coffee Expert και Barista Academy
Ένα επίκαιρο ζήτημα και ένας μεγάλος φόβος για τον χειμώνα που έρχεται για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι το κόστος της ενέργειας, το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί. Για να παρασκευαστεί ένας καφές χρειάζεται αρκετή ενέργεια και το ζητούμενο είναι πώς μπορεί αυτή να περιοριστεί. Δυστυχώς, δεν μπορεί! Ακόμη και οι συσκευές νέας τεχνολογίας, με συστήματα Eco mode, κατά τη χρήση τους, καταναλώνουν αρκετή ποσότητα ενέργειας. Αυτό όμως είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε και να το αναλύσουμε περισσότερο: «κατά τη χρήση τους» καταναλώνουν, στην αναμονή η κατανάλωση είναι πολύ μικρή. Συνεπώς, η μηχανή του καφέ δεν είναι αυτή που θα ανεβάσει τον λογαριασμό του ρεύματος.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να μελετήσετε πολύ προσεκτικά αν πραγματικά σας χρειάζεται το μέγεθος της μηχανής που έχετε επιλέξει. Μια μηχανή δύο κεφαλών συγκριτικά με μια τριών κεφαλών έχει μια διαφορά κατανάλωσης στη χρήση από 1.000 έως 3.500 Watt! Αν είναι και multi boiler, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μήπως, τελικά, σας χρειάζεται καλύτερη διαχείριση στη ροή παραγωγής και καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, παρά περισσότερες κεφαλές εκχύλισης καφέ;
Για να λειτουργήσει μια επιχείρηση εστίασης, εκτός από τη μηχανή του καφέ, χρειάζεται πάρα πολλές συσκευές, οι οποίες καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Στη συνέχεια, θα σας προτείνω ιδέες διαχείρισης, ώστε να περιορίσετε την ενέργεια που καταναλώνετε.
Φωτισμός: Ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά φορτία που καταναλώνετε. Συνήθως, δεν πραγματοποιείται μελέτη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει σωστός φωτισμός στον χώρο, αλλά ούτε και η δυνατότητα διαχείρισής του, επιλέγοντας χρήση ανά ζώνες. Το σίγουρο είναι ότι η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με αυτών τεχνολογίας LED μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 90% της κατανάλωσης του φωτισμού. Σαφέστατα, η αγορά των νέων λαμπτήρων έχει υψηλό κόστος, αλλά το όφελος θα το δείτε άμεσα και επιπλέον έχουν και εγγύηση αντικατάστασης από 2 έως 5 χρόνια.
Ψυγεία: Το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό φορτίο. Το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα συντήρησης, παρά χρήσης. Οι περισσότεροι δεν συντηρούν σε εξαμηνιαία βάση τον μηχανισμό, με αποτέλεσμα οι ψύκτρες να γεμίζουν με σκόνη και σκουπίδια, να περιορίζεται η διέλευση του αέρα και συνεπώς το μοτέρ να λειτουργεί περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Πολλές εταιρείες ψυκτικών έχουν πακέτα ετήσιας συντήρησης, που είναι οικονομικότερα από την κατά ανάγκη επίσκεψή τους. Ελέγξτε τα λάστιχα του ψυγείου σας αν ασφαλίζουν σωστά, γιατί μια μικρή απώλεια αναγκάζει το ψυγείο να λειτουργεί συνεχώς.
Παγομηχανή: Μια συσκευή της οποίας τη σωστή χρήση και λειτουργία ελάχιστοι γνωρίζουν. Η συσκευή αυτή τροφοδοτείται με νερό δικτύου, το ψύχει μέχρι να γίνει πάγος και το αποθηκεύει σε θερμό-μονωμένο περιβάλλον. Αν συνδέσετε στην παροχή έναν ψύκτη νερού, η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνει ταχύτερα. Έτσι, όχι μόνο δαπανάται λιγότερη ενέργεια, αλλά αυξάνεται και η παραγωγικότητα της συσκευής. Την ίδια λογική της συντήρησης των ψυγείων θα πρέπει να εφαρμόσετε και στην παγομηχανή σας. Αν η συσκευή σας είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της επιχείρησής σας, όταν γεμίζει ο αποθηκευτικός χώρος προτιμήστε να αδειάσετε τον πάγο σε σακούλες κατάλληλες για τρόφιμα, να τον αποθηκεύσετε στην κατάψυξη και να διακόψετε τη λειτουργία της μέχρι να σας τελειώσει το απόθεμα. Όσο καλή μόνωση και να έχει η αποθήκη της, υπάρχουν απώλειες και ο πάγος λιώνει και ξεκινά και πάλι τη λειτουργία της. Οι καταψύκτες, λόγω του πάγου που δημιουργείται στα τοιχώματά τους –που λειτουργεί ως συντηρητής– χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από όλες τις άλλες συσκευές.
Κλιματισμός: Σίγουρα απαραίτητος, αλλά πολύ ενεργοβόρος. Όπως και τα ψυγεία με σωστή συντήρηση, θα έχει και καλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση. Η μελέτη κλιματισμού και εξαερισμού είναι πολύ σημαντική για τη σωστή απόδοσή τους. Μια μεγάλη απώλεια προκύπτει από τα τζάμια, ιδίως αν δεν είναι triplex. Η επόμενη απώλεια συμβαίνει κατά το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας. Τοποθετήστε μια συσκευή-«κουρτίνα», χωρίς αντιστάσεις, πάνω από την είσοδο στην εσωτερική πλευρά του καταστήματος, για να περιορίζει τις απώλειες αυτές.
Επιμερισμός φορτίων: Αν η επιχείρησή σας διαθέτει τριφασική παροχή, θα είναι καλό να μετρήσετε αν υπάρχει σωστός επιμερισμός φορτίων. Θα πρέπει να καλέσετε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο να κάνει μέτρηση με αμπερο-τσιμπίδα ενώ θα θέσετε σε λειτουργία όλο τον εξοπλισμό και τον φωτισμό. Κατά τη μέτρηση, θα πρέπει κάθε φάση να έχει την ίδια κατανάλωση. Αν όχι, ζητήστε από τον ηλεκτρολόγο να αλλάξει τις παροχές, ώστε να επιμερίσετε ομοιόμορφα τα φορτία. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν κάνετε αίτηση για την παροχή σας, ζητάτε ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας, το οποίο το καθορίζουν οι ασφάλειες που συνδέετε (π.χ. 35, 50 ή 60). Αυτό είναι το μέγιστο φορτίο που ο προμηθευτής ενέργειας υπολογίζει προς την επιχείρησή σας. Αν ο επιμερισμός των φορτίων δεν γίνει σωστά και μια φάση καταναλώνει περισσότερο από την ασφάλειά της, τότε η κατανάλωσή σας δεν χρεώνεται με την τιμή που σας έχουν αναφέρει, αλλά με «πρόστιμο», λόγω υπέρβασης.
Τέλος, θα πρέπει να βρείτε το θάρρος και να αποφασίσετε ότι δεν είναι εύκολο να έχετε σε όλα σας τα προϊόντα την ίδια ροή, με αποτέλεσμα κάποια να είναι παθητικά. Οι θερμοθάλαμοι προβολής προϊόντων καταναλώνουν τρομερή ενέργεια για να δικαιολογήσουν μια μικρή ποσότητα πώλησης σφολιάτας. Όπως, επίσης, και οι ψυχόμενες βιτρίνες προβολής σάντουιτς και γλυκισμάτων. Προτιμήστε να κάνετε μια επαγγελματική φωτογράφιση στα προϊόντα σας και να τα προβάλετε σε διάφορα σημεία, παρά να τα έχετε σε βιτρίνες.
Πηγή: Coffee&Brunch Magazine