Αναβιώνοντας τη μέθοδο παρασκευής “La Cuccuma”: Μια ιστορία στη Νάπολη!
Πώς έπιναν στα παλαιά χρόνια τον καφέ τους οι Ναπολιτάνοι
O Giuseppe Schisano είναι ο Ιταλός ιδιοκτήτης ενός μικρού καφέ στη Νάπολη, του Don Café Street Art Coffee. Για τον Schisano η τέχνη της παρασκευής του καφέ, όπως και το σερβίρισμα είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία. «Πρώτα τρως μια μπουκιά κέικ, μετά πίνεις λίγο νερό και ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ πίνεις τον καφέ» λέει ο ίδιος.
Ως λάτρης της κουλτούρας του καφέ, ο Schisano αποφάσισε να λειτουργήσει ένα κινητό coffee cart, μια ιδέα που εμπνεύστηκε από ένα ταξίδι του στην Κοπεγχάγη. Αποφάσισε να κάνει το ίδιο στη συνοικία Spagnoli της Νάπολης, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά με ένα twist: θα χρησιμοποιούσε για την παρασκευή του καφέ τη flip pot, γνωστή στα ιταλικά ως la caffettiera napoletana, ή la cuccuma ή la cuccumella.
Η προέλευσή της ανάγεται στη Γαλλία, όπου οι διηθητές κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις αρχές του 1800. Όταν πια το σκεύος έφτασε στη Νάπολη, ντόπιοι τεχνίτες το έκαναν δικό τους, παράγοντας εκδόσεις που διέφεραν σε σχήμα, μέγεθος και υλικό – η ναπολιτάνικη προτίμηση ήταν για κασσίτερο ή αλουμίνιο, αντί για τον ακριβότερο χαλκό της Γαλλίας. Η χρήση του διαδόθηκε γρήγορα σε όλη την πόλη και κάποια στιγμή έγινε συνώνυμο της κουλτούρας του καφέ στη Νάπολη.
Αυτή η παρασκευή απαιτεί χρόνο, χρήμα και υπομονή, και αυτός είναι ο λόγος που ο καφές αποτελεί την επιτομή της φιλοξενίας στην Νάπολη. Αυτή η έννοια του σερβιρίσματος του καφέ ως πράξη φροντίδας εξακολουθεί αποτελεί παράδοση για την πόλη του caffè sospeso, που επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν για ένα επιπλέον φλιτζάνι σε κάποια μπαρ, έτσι ώστε κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει, να μπορεί και πάλι να απολαύσει ένας φλιτζάνι. Ο Schisano μοιράστηκε μια ζωντανή ανάμνηση από τα εφηβικά του χρόνια που έφερναν καφέ και ζάχαρη στο σπίτι της οικογένειάς του όταν πέθανε ο πατέρας του, ως μέρος αυτής της παράδοσης. Το άρωμα του καφέ εκείνη τη μέρα, μου είπε, του άφησε σημάδι.
“Το να μεγαλώσω στη Quartieri Spagnoli δεν ήταν εύκολο. Αυτή η γειτονιά θεωρείτο κάποτε αρκετά επικίνδυνη και πολλοί που μεγάλωσαν εδώ δεν είχαν ευκαιρίες για εργασία” λέει ο Schisano. Ο ίδιος κατάφερε να αναοίξει το κινητό coffee shop του με τη στήριξη οργανισμών και έχοντας εξασφαλίσει δανειοδότηση. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που τελικά κατάφερε να ανοίξει ένα φυσικό κατάστημα στο Quartieri, σερβίροντας φαγητό, ποτά και, φυσικά, καφέ από τη cucuma.
Πως φτιάχνεται ο καφές με flip pot
Το πρώτο βήμα για την παρασκευή καφέ με flip pot είναι το γέμισμα του θαλάμου νερού. Στη συνέχεια, ο καφές ρίχνεται στο φίλτρο. Το φίλτρο σκεπάζεται με ένα καπάκι και στη συνέχεια τοποθετείται στο θάλαμο νερού. Το σκεύος αναποδογυρίζει και στερεώνεται πάνω από τον θάλαμο νερού, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετείται στη φωτιά. Όταν ατμός και σταγόνες νερού αρχίζουν να βγαίνουν από το στόμιο, όλη η συσκευή αναποδογυρίζει ξανά έτσι ώστε το νερό να περάσει μέσα από το φίλτρο και ο καφές να στάζει μέσα στο δοχείο. Παραδοσιακά, ένας χάρτινος κώνος, που αναφέρεται ως il cuppetiello, τοποθετείται πάνω από το στόμιο ενώ περιμένετε τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά της.
Συνιστάται ο συγκεκριμένος καφές να πίνεται σκέτος, αν και πολλοί Ναπολιτάνοι προσθέτουν ζάχαρη.
Mε πληροφορίες από το sprudge.com