Συγκρατημένη αισιοδοξία φέρνουν τα νέα από τη Βραζιλία!
Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις βροχές στην μεγαλύτερη παραγωγό χώρα
Οι περιοχές καλλιέργειας καφέ Arabica της Βραζιλίας έχουν δεχτεί περισσότερα από 160 χιλιοστά βροχής από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα ρεκόρ βροχοπτώσεων που αναμένεται να επηρεάσει την προσεχή ετήσια σοδειά της χώρας, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2018, τότε που η χώρα κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη συνολική παραγωγή της. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας Arabica στον κόσμο και υψηλότερη παραγωγή τείνει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ενός έτους του διετούς κύκλου καλλιέργειας. Αυτό το δυνατό ξεκίνημα της περιόδου των βροχών αύξησε τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους στις περιοχές καλλιέργειας καφέ στο Minas Gerais και το Σάο Πάολο, κορυφαίοι παραγωγοί της Βραζιλίας.
Εν μέσω αυτών των βελτιώσεων, οι τιμές αναφοράς του καφέ έχουν υποχωρήσει κατά 6% στα 2,17 δολ./λίβρα από την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή η προοπτική ωστόσο για τη σοδειά της Βραζιλίας θα μπορούσε να περιοριστεί, από μια πρόβλεψη για τρίτη συνεχόμενη La Niña. Προς το παρόν η La Niña, που παρέχει σύνολα βροχοπτώσεων κάτω του κανονικού στις περιοχές που καλλιεργείται ο καφές της Βραζιλίας, έχει 91% πιθανότητα να παραμείνει ως φαινόμενο μέχρι τον Νοέμβριο και 54% πιθανότητα να παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων παραγωγικών περιόδων, οι δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας έχουν παρεμποδίσει την παραγωγή καφέ στη Βραζιλία. Το ρεκόρ ξηρασίας και οι παγετοί στα τέλη της σεζόν του 2021 επηρέασαν τις προμήθειες για την περίοδο εμπορίας 2022/23, η οποία μόλις ολοκληρώνεται τώρα, με τις εξαγωγές να είναι μειωμένες κατά 14,9% συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, μια καλή αρχή της περιόδου των βροχών της Βραζιλίας έδωσε τη θέση της σε εξαιρετικά ξηρές συνθήκες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η περίοδος εμπορίας 2023/24 θα ξεκινήσει με ελάχιστα αποθέματα.
Ενώ οι παραγωγοί του καφέ έχουν εξασφαλίσει μια ελάχιστη τιμή στις περιοχές όπου καλλιεργού καφέ, οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς πρέπει είτε να απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος, είτε να το μετακυλίσουν πιο κάτω στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ήδη, πολλοί roasters έχουν αυξήσει τις τιμές λιανικής φέτος, λόγω του υψηλότερου κόστους. Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, οι μέσες τιμές λιανικής αλεσμένου καφέ έφτασαν στο ανώτατο όριο των 6,34 $/λίβρα τον Αύγουστο, αυξημένες κατά 31,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Πηγή: gro-intelligence.com