Gahwa: Ο αραβικός καφές έχει την τιμητική του στη ΔΕΘ!
Στην φετινή 86η ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα που δίνουν ισχυρό «παρών», με επίσημη αντιπροσωπεία άνω των 400 ατόμων και 65 εκθέτες.
Η αραβική συμμετοχή στην 86η ΔΕΘ έχει αρκετά παραδοσιακό «χρώμα» -με σκηνές Βεδουΐνων στην είσοδο και έξοδο του Περιπτέρου 13, γεράκια και εκδηλώσεις χορού και μουσικής. Πέραν αυτών όμως, στο ίδιο περίπτερο, εκθέτες περιμένουν να σας ξeναγήσουν στον υπέροχο κόσμο του γκάουα (Gahwa), δηλαδή του αραβικού καφέ που έχει κι εκείνος την τιμητική του.
Ο γκάουα περιέχει, πέραν των κόκκων καφέ, τρία βασικά συστατικά: σαφράν, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Ψήνεται παραδοσιακά στη χόβολη όπου σε συνδυασμό με τους κόκκους καφέ, ψήνεται στην χόβολη, και πάνω σε κάρβουνα και με αυτόν τον τρόπο το ρόφημα γίνεται πιο ελαφρύ, αν και διατηρεί την πλούσια γεύση του και την στιβαρή του δομή.
Bέβαια η γεύση του καφέ επηρεάζεται και από το ψήσιμο των κόκκων, όπως και από τη φρεσκάδα και την ποιότητά τους. Όμως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο καφές παρασκευάζεται κατά κόρον με ελαφρά καβουρδισμένους κόκκους.
Μια ολόκληρη τελετουργία
Το ρόφημα και το σερβίρισμά του στα ΗΑΕ έχει κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Πρόκειται για μια ολόκληρη τελετουργία που διεξάγεται στα πλαίσια της φιλοξενίας και μετρά εκατοντάδες χρόνια παράδοσης. Ο Gahwa αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των οικογενειακών συγκεντρώσεων, των επαγγελματικών συναντήσεων ακόμη και των πολιτικών διεργασιών. Ως εκ τούτου τόσο η προετοιμασία όσο και το σερβιρισμά του αποτελεί ένα είδος τέχνης.
Το ντάλα, η καφετιέρα δηλαδή κρατιέται με το αριστερό χέρι και αυτός που σερβίρει, ο λεγόμενος Muqahwi, πρέπει να ξεκινήσει από το πιο σημαντικό άτομο που παρίσταται στη συγκέντρωση και το σερβίρισμα συνεχίζεται δεξιόστροφα. Ένας Muqahwi πρέπει να είναι ώριμος και τουλάχιστον 15 ετών, και θα πρέπει να αλληλεπιδρά με ευχαρίστηση με τους καλεσμένους. Επιπλέον, τα φλιτζάνια κρατιούνται με το δεξί χέρι και τα ανακινείς όταν θέλεις να δείξεις ότι δεν θέλεις άλλο καφέ.
Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην κουλτούρα των Αράβων των ΗΑΕ και για τον λόγο αυτό στο Ντουμπάι υπάρχει ένα ολόκληρο μουσείο αφιερωμένο στο ρόφημα. Σε αυτό υπάρχουν αντικείμενα, βιβλία, σουβενίρ, και vintage εκθέματα που έχουν να κάνουν με παλιές αραβικές καφετιέρες, τις ντάλα, ακόμη και μια κούπα που δημιουργήθηκε με αφορμή τον γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνα το 1981.
Η διαφορά με τον τούρκικο καφέ
Ο όρος Arabic Coffee περιλαμβάνει και τον τουρκικό καφέ. Αλλά ο Gahwa Arabi διαφέρει κάπως, σε συγκεκριμένα σημεία. Όλοι σερβόρονται χωρίς γάλα ή κρέμα και παρασκευάζονται με φρεσκοαλεσμένους κόκκους. Η σημαντική διαφορά έγκειται στο ότι το κάρδαμο δεν χρησιμοποιείται στον τουρκικό καφέ. Ο αραβικός καφές συνήθως περιέχει κάρδαμο μαζί με άλλα μπαχαρικά. Τόσο ο αραβικός καφές όσο και ο τουρκικός καφές μπορούν να γλυκαθούν, να παρασκευαστούν από κόκκους διαφορετικής προέλευσης και να καβουρδιστούν σε διάφορους βαθμούς.
Τα απαραίτητα στοιχεία για τον τέλειο αραβικό καφέ
Πριν ξεκινήσετε να τον παρασκευάζετε, πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:
-Πρέπει να έχετε διαθέσιμο ενα μηχάνημα για να τον ψήσετε παραδοσιακά στη φωτιά (φούρνο, γκαζάκι, σόμπα).
-Για τον καλύτερο αραβικό καφέ, είναι απαραίτητο να τον αλέσετε φρέσκο. Προμηθευτείτε με έναν μύλο. Ακόμη και ένα γουδί με ένα γουδοχέρι μπορεί να κάνει τη δουλειά του, αλλά θα πρέπει ναδιαθέσετε περισσότερο χρόνο.
-Είναι απαραίτητη η χόβολη, όπως και ο καλής ποιότητας καφές.
-Εξίσου απαραίτητα είναι και τα μπαχαρικά. Πέραν των προαναφερθέντων μπορείτε να προσθέσετε γαρύφαλλο, κανέλλα, κύμινο.