Butterfly Cup: ένα χάρτινο κύπελλο για ροφήματα
Είναι ένα όμορφο, εντυπωσιακό και πρωτότυπο κύπελλο κατασκευασμένο από χαρτί και υλικά πλήρως ανακυκλώσιμα κατάλληλο για κρύα αλλά και ζεστά ροφήματα.
Αναγκαίο κακό, λύση ανάγκης; Ό,τι ιδιότητα κι αν προσπαθήσουμε να προσδώσουμε στο κύπελλο μιας χρήσης, είναι βέβαιο πως στον κλάδο του καφέ αποτελεί -ή τουλάχιστον αποτελούσε- μία “σταθερά” που εξασφαλίζει έναν βασικό πυλώνα λειτουργίας των coffee shops, ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο του κορωνοϊού, το take-away. Από οικολογικής άποψης όμως, το κύπελλο μιας χρήσης κάθε άλλο παρά ωφέλιμο είναι, καθώς παράγονται σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 16 δισεκατομμύρια, εκ των 500 δισεκατομμυρίων συνολικά πλαστικών ποτηριών που χρησιμοποιούνται ετησίως. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της χρήσης ανακυκλώσιμου, βιοδιασπώμενου ή κομποστοποιήσιμου κυπέλλου, το καπάκι παραμένει πλαστικό, ως μια λύση ανάγκης για τη βιομηχανία του καφέ.
Ένα νέο κύπελλο ωστόσο που κυκλοφορεί στον Καναδά, προσφέρει μια καινοτόμα λύση στο πρόβλημα του πλαστικού καπακιού: Πρόκειται για ένα χάρτινο κύπελλο με ενσωματωμένο χάρτινο καπάκι. Όπως αναφέρθηκε από τον Core77, το Butterfly Cup είναι ένα χάρτινο κύπελλο μίας χρήσης, βιοαποικοδομήσιμο, ανακυκλώσιμο και προέρχεται από βιώσιμα υλικά. Επιπλέον, αντί για παραδοσιακό πλαστικό καπάκι, φέρει ένα διπλωμένο χαρτί που δημιουργεί κορυφή και στόμιο, από το οποίο μπορεί κάποιος να καταναλώσει το ρόφημά του. Το καπάκι, επί της ουσίας, έχει δύο χάρτινα πτερύγια διπλωμένα το ένα πάνω στο άλλο με τρόπο που να “σφραγίζουν” το κύπελλο. Μοιάζει με ένα παραδοσιακό cup καφέ, αλλά με μια παραβολή στην κορυφή. Με τα πτερύγια κλειστά, το καπάκι σχηματίζει δύο στόμια, ένα σε κάθε άκρο, που χρησιμεύουν για κατάποση και για τη ροή του αέρα.
Το Butterfly Cup μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζεστά και κρύα ροφήματα. Και σε αντίθεση με τα περισσότερα χάρτινα κύπελλα, το Butterfly Cup δεν έχει πλαστική επίστρωση στο εσωτερικό του -που χρησιμοποιείται συνήθως για να μην μουσκεύει το χαρτί- αντ΄ αυτού χρησιμοποιεί μια «μοντέρνα τεχνολογία στεγανοποίησης διασποράς με βάση το νερό». Χαρακτηρίζοντάς το ως ‘Zero Cup’, η αλυσίδα fast-food A&W στον Καναδά ανακοίνωσε ότι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, θα χρησιμοποιεί πιλοτικά το Butterfly Cup σε όλα τα καταστήματά της στο Τορόντο (σ.σ. πάνω από 40 συνολικά).
Το 2019, ένα αντίστοιχο κύπελλο, το Unocup, έλαβε χρηματοδότηση ύψους 14.500 $ από το Kickstarter, μια πλατφόρμα χρηματοδότησης για δημιουργικά projects. Παρόλ’ αυτά η εταιρεία παραγωγής σταμάτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε δραστηριότητα, αν και σε πρόσφατο μήνυμά της ανέφερε ότι “το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη παρά την αργή πρόοδο και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε”. Μπορεί λοιπόν η εταιρεία παραγωγής του Butterfly Cup να μην ήταν πρωτοπόρα ως προς την καινοτομία ενός πλήρως χάρτινου κυπέλλου, ωστόσο ήταν η πρώτη που έφερε αυτή την ιδέα σε μια ευρύτερη αγορά.
Εάν η δοκιμή του στεφθεί με επιτυχία, τότε το εν λόγω κύπελλο θα μπορούσε να αποτελέσει μια οριστική απάντηση στο ζήτημα της Βιωσιμότητας στον κλάδο.