Η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Έρευνα βασίστηκε στις οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη συνιστώμενη κατανάλωση καφέ, ήτοι λιγότερο από 300 mg καφεΐνης ημερησίως.
Μια νέα μελέτη με βάση τη γενετική εξέτασε τις ενδεχόμενες συνέπειες της κατανάλωσης καφείνης στην κύηση. Η έρευνα που διαξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αύξανει τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας ή πρόωρου τοκετού.
Οι ερευνητές αναφέρθηκαν στις οδηγίες του ΠΟΥ ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν λιγότερο από 300 mg καφεΐνης (δύο έως τρία φλιτζάνια) την ημέρα. «Η οδηγία βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης όπου είναι δύσκολο να διαχωριστεί η κατανάλωση καφέ από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η κακή διατροφή. Εμείς θέλαμε να μάθουμε εάν ο καφές από μόνος του αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο δυσμενών καταστάσεων κατά τη διάρκεια της κύησης και διαπιστώσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Gunn-Helen Moen από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται Μεντελιανή Τυχαιοποίηση, η οποία βασίστηκε σε οκτώ γενετικές παραλλαγές που προέβλεπαν τη συμπεριφορά κατανάλωσης καφέ των έγκυων γυναικών και εξέτασαν εάν αυτές οι παραλλαγές συσχετίζονταν με τα αποτελέσματα της γέννησης.
«Καθώς δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τις γυναίκες να πίνουν συνταγογραφούμενες ποσότητες καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, χρησιμοποιήσαμε γενετικές αναλύσεις που μιμηθούνταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου», είπε ο δρ. Daniel Hwang.
Η γενετική ανάλυση διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος αποβολής, θνησιγένειας ή πρόωρου τοκετού για τις γυναίκες που έπιναν καφέ. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη εξέτασε μόνο ορισμένες δυσμενείς εκβάσεις εγκυμοσύνης και δεν απέκλεισαν η κατανάλωση καφεΐνης να επηρεάσει άλλες σημαντικές πτυχές της ανάπτυξης του εμβρύου.