Ένα νόστιμο κέικ… cappuccino

Ένα νόστιμο κέικ… cappuccino

Αυτό το γλυκό cappuccino δεν θα το πιείτε, αλλά θα το απολαύσετε με ένα φλιτζάνι καφέ.

 

Τα κέικ με καφέ υπήρχαν ήδη από τον 17ο αιώνα στα καφέ της Βιέννης που τα σέρβιραν μαζί με μια κούπα ζεστό καφέ. Για κάποιούς αυτού του είδους τα γλυκά ήταν ένα αφράτο κέικ (sponge cake), για κάποιους ένα κέικ φρούτων και για άλλους ένα κέικ με στρώσεις που ενδιάμεσα είχε βουτυρόκρεμα ή άλλου τύπου κρέμα. Η βάση πάντως αυτού του κέικ ήταν κοινή πάνω κάτω για όλους: μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, κυρίως καρύδια. Πάνω σε αυτό το νόστιμο γλύκισμα οι Ιταλοί δημιουργήσουν το cappuccino cake. Ένα κέικ που συνδυάζει δύο σε ένα: τον αγαπημένο καφέ και την αγαπημένη συνήθεια του κέικ. Ένα κέικ εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή που φυσικά σερβίρεται με την συνοδεία ενός cappuccino.

 

Υλικά

250 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμ. καστανή ζάχαρη συν 2-3 κουτ. σούπας
300 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 μεγάλα αυγά
50 γραμμ. καρύδια κοπανισμένα (προαιρετικά)
200 ml cappuccino

2 κουτ. σούπας λικέρ Kahlua

Για την κρέμα
500 γραμμ μασκαρπόνε.
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Για τη διακόσμηση
1 πλάκα μαύρη κουβερτούρα
φιστίκια Αιγίνης  ή καβουρδισμένα αμύγδαλα

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνου στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 μικρά στρογγυλά ταψιά. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι διαδοχικά (ένα αυγό, λίγο αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει το μείγμα και ξανά αυγό και αλεύρι μέχρι να τελειώσει η ποσότητα). Συμπληρώνουμε με τα καρύδια και τη μισή ποσότητα καφέ. Απλώνουμε ίδια ποσότητα από το μείγμα στα τρία βουτυρωμένα ταψιά και ψήνουμε 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να βάλουμε ένα μαχαίρι (ή οδοντογλυφίδα) στο κέντρο και να βγει καθαρό.

Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε 5 λεπτά να σταθούν. Ανακατεύουμε τις 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη με τo λικέρ και τον υπόλοιπο καφέ κρατώντας 4 κουτ. της σούπας καπουτσίνο στην άκρη, περιχύνουμε τις βάσεις και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Όσο κρυώνουν οι βάσεις χτυπάμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και τον υπόλοιπο καφέ μέχρι να αφρατέψει. Τοποθετούμε την πρώτη βάση του κέικ, απλώνουμε από πάνω την κρέμα και συνεχίζουμε κάνοντας το ίδιο. Τελειώνουμε με βάση παντεσπάνι, λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μπαιν μαρί και περιχύνουμε από πάνω. Διακοσμούμε με σπασμένα φιστίκια Αιγίνης ή καβουρδισμένα αμύγδαλα.