Aυτό είναι το μέλλον του καφέ!
Το μέλλον του καφέ φαίνεται πολλά υποσχόμενο, με νέα προϊόντα στα ράφια και μια κοινότητα που τον έχει αγκαλιάσει, ενώ η βιομηχανία τον προωθεί.
Ο Rob Lockyear, της Allpress Espresso, προσπαθεί να εκτιμήσει τι είναι σημαντικό για το μέλλον της βιομηχανίας. Πρώτα απ’ όλα στο “μικροσκόπιο” τίθενται οι φυσικοί χώροι στους οποίους οι άνθρωποι συνδέονται. Πρόκειται για ένα αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του καφέ και του κοινωνικού ιστού. Τα coffee shops συμβάλλουν ουσιωδώς στη διαμόρφωση του ρυθμού της καθημερινής μας ζωής. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον του καφέ χωρίς να μιλήσουμε για τις καφετέριες», ανέφερε ο Rob. «Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε όμως πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία δύο χρόνια».
Ο χρόνος που περνά μακριά από τα coffee shops βιήθησε τους ανθρώπους να τους εκτιμήσουν περισσότερο από ποτέ τις καφετέριες, ως μέρη κοινωνικοποίησης και επαφής με αγαπημένα πρόσωπα, ή ακόμη και ως σημεία όπου θα χαλαρώσει κάποιος μόνος του. «Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτιστική σημασία και τη σύνδεση που παρέχουν τα καφέ». Ο ίδιος, δηλώνει ενθουσιασμένος για τις εξελίξεις που έρχονται στον κλάδο της καφεστίασης και ήδη οι καφετέριες φαίνεται πως κλίνουν προς το λιανικό εμπόριο και την τεχνολογία. «Υπήρξε μια ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων όπως οι apps παραγγελιών», εξηγεί ο Rob, προσθέτοντας ότι αυτές οι αλλαγές οδήγησαν στην εξέλιξη της στρατηγικής υποστήριξης της Allpress για την κοινότητα των καφέ σε όλο τον κόσμο. «Η εξαιρετική εκπαίδευση και η τεχνική υποστήριξη ήταν το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μας — το μοντέλο του καφέ έχει αλλάξει και αυτό πρέπει να το κάνουμε κι εμείς. Από τον τρόπο που επικοινωνούμε έως και την εκπαίδευση, και την τεχνική υποστήριξη, όλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν την καινοτομία».
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι αλλάζουν και οι επιλογές των ανθρώπων, οι οποίοι γίνονται πιο περιπετειώδεις. Ο καφές και οι προτιμήσεις των καταναλωτών διευρύνονται και ένα ζεστό φλιτζάνι δεν είναι πλέον το μόνο ρόφημα επιλογής τους. Ο καφές σε κουτάκι, ειδικότερα, αποκτά ολοένα και περισσότερους fans, καθώς η ποιότητά του εξελίσσεται . Στο πλαίσιο αυτό, η Allpress έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στον κλάδο. «Η τεχνολογία έγινε ξαφνικά προσιτή σε specialty roasters όπως εμείς. Aγοράζουμε υψηλής ποιότητας καφέ και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία μας στην παρασκευή και το καβούρδισμα, τον εφαρμόζουμε σε αυτό που κάποτε ήταν απλώς μια εμπορική μορφή συσκευασίας.»
«Παραδοσιακά, ο καφές σε κουτάκι ήταν κάτι που έφερνε αποστροφή στους ανθρώπους», παραδέχεται ο Ρομπ, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Η υψηλής ποιότητας γεύση – μέρος της αυξανόμενης δημοτικότητάς του – προέρχεται από μια αλλαγή στη διαδικασία παρασκευής. «Βλέπουμε επίσης μια στροφή, προς μια διαδικασία ζεστής ή flash παραγωγής η οποία παραπέμπει πλέον πολύ περισσότερο σε μια παρασκευή σε στυλ καφέ φίλτρου», εξηγεί ο Rob. «Ο καφές έχει περισσότερη διαύγεια και πολυπλοκότητα και είναι μια πραγματικά αληθινή γευστική αναπαράσταση των κόκκων» συμπληρώνει. Και ενώ η βασική του γκάμα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μείγματα, υπάρχουν ορισμένες ακόμη πιο συναρπαστικές συνταγές στα σκαριά «που θα ανατρέψουν όλα όσα γνωρίζαμε για τον πρωινό καφέ».
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται κατά πολύ η δημοτικότητα των pods καφέ. Η Allpress κυκλοφόρησε τις κάψουλες τον Ιούλιο του 2021 και η αποτύπωση του αγαπημένου προφίλ γεύσης τοbrand ήταν μια μοναδική πρόκληση, με την ομάδα να επανεξετάζει πλήρως τον τρόπο του roasting. «Το να ξεκινάς με εξαιρετικό άψητο καφέ είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά είναι και μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση», παραδέχεται ο Rob. «Διατηρούμε την απλότητα και παράλληλα προσπαθούμε να προσφέρουμε τον καλύτερο εσπρέσο σε κάψουλες», ανέφερε ο Rob.
Εξίσου σημαντικό με τον καφέ, είναι το υλικό από το οποίο παρασκευάζεται η κάψουλα. «Επιλέξαμε το αλουμίνιο για τις κάψουλές μας επειδή είναι ανακυκλώσιμο και έχει υψηλή ανακυκλώσιμη αξία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό όντως τελικά να ανακυκλωθεί», εξηγεί ο Rob. “Επίσης, λόγω του τρόπου με τον οποίο τρυπάει, με μεγάλη ακρίβεια, είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή, με όρους γεύσης.”
Η κυκλικότητα και το ταξίδι του καταναλωτή με συντοφιά την κάψουλα, σχεδιάστηκαν με ολιστικό τρόπο, με την Allpress να δημιουργεί τσάντες επιστροφής για τις κάψουλές της παρέχοντας τη δική της διεύθυνση. «Θέλαμε να κάνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης όσο το δυνατόν πιο εύκολη και προσβάσιμη στους καταναλωτές. Πολλοί από τους πελάτες μας χρησιμοποιούν τις τσάντες, κάτι που είναι εντυπωσιακό» ανέφερε ο Rob. Είναι το πιο πρόσφατο βήμα στο ταξίδι της αειφορίας που έχει ξεκινήσει η εταιρεία. Έτσι το μέλλον της βιομηχανίας του καφέ (αλλά και όλων των άλλων κλάδων) μπορεί να απαιτεί πολλή δουλειά, και σίγουρα υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, παρόλα αυτά οι επιλογές κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποιήσιμων ειδών, η αξιολόγηση των αλυσίδων εφοδιασμού σίγουρα ανήκουν σε αυτό.
Όπως και για πολλές άλλες βιομηχανίες, τα θέματα της βιωσιμότητας και της ηθικής παραγωγής αποτελούν κομβικό μέρος του μέλλοντος στον καφέ – οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ακόμη και τον πρώτο καφέ που καλλιεργείται στο εργαστήριο. Από τη μεριά τους, οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοπιοιημένοι και προσεγγίζουν την παρασκευή του καφέ με περισσότερη προσοχή. «Υπάρχει σίγουρα μια ώθηση για πιο συνειδητές επιλογές στον καφέ», λέει ο Rob. «Οι άνθρωποι που πίνουν, είναι πιο συνδεδεμένοι με το προϊόν παρά ποτέ».
«Η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας είναι σημαντική για ολόκληρο τον κλάδο». Για την Allpress, η οποία προμηθεύεται καφέ απευθείας από την προέλευσή της ήδη από το 2001, σκοπεύει να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με τους προμηθευτές της. «Ξεκινήσαμε να προμηθευόμαστε απευθείας αρχικά, για να έχουμε τον έλεγχο της ποιότητας και της γεύσης αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι οι αγορές μας ήταν δίκαιες», εξηγεί ο Rob. 20 χρόνια μετά, αυτές οι σχέσεις είναι η καρδιά και η ψυχή της επιχείρησης.
«Η δύναμη αυτών των σχέσεων μας καθοδήγησε πραγματικά αυτά τα τελευταία χρόνια της αναταραχής. Αρχίζουμε να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια ναυτιλία αντιμετωπίζει διακυμάνσεις — γι΄αυτό πρέπει να εμβαθύνουμε αυτές τις συνδέσεις και να επανεπενδύσουμε περισσότερο στην πηγή του προϊόντος μας». Αυτή η δέσμευση επενδύει επίσης στο μέλλον των καλλιεργητών της. «Ένα βασικό μέρος της φιλοσοφίας μας για την προμήθεια καφέ, είναι η οικοδόμηση των σχέσεών μας με τις κοινότητες. Είναι σημαντικό για εμάς, ενώ δίνει στον παραγωγό τη σιγουριά μιας καλής ποιότητας ζωής».
Η επένδυση στην ποιότητα και την προέλευση των κόκκων της και η συνεργασία με τους καλύτερους προμηθευτές είναι ο λόγος που η Allpress έχει αποκτήσει μια μεγάλη φήμη όσον αφορά την εμβληματική γεύση και την ποιότητα των κόκκων της. «Η ανθρώπινη σχέση είναι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ και είναι οι σημαντικές σχέσεις που δημιουργούμε, μας οδηγούν στο σωστό μονοπάτι όταν ξεφεύγουμε από την πορεία μας. Συνειδητοποιούμε ότι μερικές φορές είναι τόσο απλό όσο να συνδέουμε δύο άτομα σε μια καφετέρια με flat white».