Καφές… από κόσκινο

Καφές… από κόσκινο

Ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο για την παρασκευή του καφέ σας, βοηθά στην ομογενοποίηση της υφής και δίνει ένταση στη γεύση του.

 

Είναι γνωστό πως το κλειδί για την παρασκευή ενός καλού καφέ ξεκινά από τους κόκκους. Ανεξάρτητα από το πόσο εξαιρετικό μύλο έχετε, ο καφές δεν θα είναι πάντα 100% ομοιόμορφος, κι εσείς μπορεί να εντοπίσετε στο ρόφημά σας ψιλά υπολείμματα ή και πιο χοντρά, μια όχι και τόσο ευχάριστη αίσθηση. Oι ΑΚΑ που έχουν ακριβώς το τέλειο μέγεθος για τις προτιμώμενες μεθόδους παρασκευής σας, πρέπει να απομονωθούν. Εκεί έρχεται να συνδράμει ένα κόσκινο καφέ. Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό το εργαλείο και πώς πρέπει να το χειρίζεστε.

 

Τι είναι

Τα κόσκινα καφέ είναι ουσιαστικά συσκευές που κοσκινίζουν τον αλεσμένο καφέ για να διαχωρίσουν τους κόκκους που είναι είτε πολύ μικροί είτε πολύ μεγάλοι. Εάν έχετε κοσκινίσει αλεύρι στο παρελθόν, ξέρετε περί τίνος πρόκειται.  Το να έχετε κόκκους καφέ διαφορετικού μεγέθους μπορεί να μειώσει τις δυνατότητες του τελικού παρασκευάσματος.

 

Το χρειάζεστε;

Ένα κόσκινο καφέ δεν μπορεί να κάνει θαύματα, εάν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε παλιούς κόκκους και σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει αν δεν έχετε κάνει σωστά όλα τα υπόλοιπα βήματα για την παρασκευή του. Το κύριο πράγμα το οποίο πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν εισέρχεστε στο coffee shop είναι να αγοράσετε το σωστό μέγεθος άλεσης για την αντίστοιχη μέθοδο παρασκευής σας, είτε αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξετε χοντρό άλεσμα για τη γαλλική πρέσα σας είτε το μεσαίο-χοντρό άλεσμα για τα pour-over σας. Ένας μύλος ακόμη και εάν είναι υψηλής τεχνολογίας θα παράγει ανομοιόμορφο καφέ, επομένως το κοσκίνισμα θα αφαιρέσει ό,τι δεν χρειάζεστε για την παρασκευή σας.

 

Το κόσκινο μπορεί να είναι χρήσιμο ακόμη και εάν αν χρησιμοποιείτε μύλο με λεπίδες, επειδή οι μύλοι αυτοί παράγουν δυστυχώς κακώς αλεσμένους κόκκους. Όσοι δεν είναι καλοί γνώστες πιθανότατα δεν θα καταλάβουν τη διαφορά πίνοντας καφέ που παρασκευάστηκε κοσκινισμένος ή μη κοσκινισμένος, αλλά όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη γεύση του καφέ τους μπορούν να αντιληφθούν τις διαφορές.

 

Συνιστούμε να προμηθευτείτε μια σήτα (κόσκινο) αν είστε αληθινός λάτρης του ροφήματος. Επίσης, αν έχετε ήδη επενδύσει σε όλα τα άλλα απαραίτητα προϊόντα brewing, ένα κόσκινο καφέ θα αποτελούσε μια αξιόλογη αγορά.