“Κρυώστε” εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια τον καφές σας
Ο πιο αποτελεσματικός – επιστημονικά αποδεδειγμένος – τρόπος για να κρυώσει γρήφορα το ζεστό σας ρόφημα.
Όσοι αγαπούν να πίνουν καφέ τον χειμώνα, θα έχουν σίγουρα αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο πρόβλημα: Βρίσκεστε το πρωί στον δρόμο για τη δουλειά και έχετε άμεση ανάγκη να απολαύσετε μια γουλιά από το ζεστό αγαπημένο σας ρόφημα. Σπεύδετε στο κοντινότερο coffee shop παίρνετε τον καφέ σας, όμως δεν μπορείτε ακόμη να τον δοκιμάσετε, καθώς καίει πολύ. Για να μπορείτε να απολαμβάνετε το ζεστό σας ρόφημα γρήγορα, υπάρχει ένας επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος που θα σας βοηθήσει να τον ψύξετε αποτελεσματικά.
Το περιοδικό Wired δοκίμασε 3 κοινές μεθόδους προκειμένου να παρουσιάσει στο τέλος την καλύτερη: χρησιμοποιήθηκε ένα απλό κύπελλο καφέ με κανονικό καπάκι και χωρίς πώμα, ένα άλλο χωρίς καπάκι και ένα τελευταίο με κανονικό καπάκι. Μετά το πείραμα, το Wired ανέφερε ότι ιδανικά, θα πρέπει πάντα να αφαιρείτε το καπάκι από το κύπελλο του καφέ σας για να ενισχύσετε την ταχύτητα με την οποία κρυώνει.
Η επιστήμη εξηγεί πως όταν αφαιρείτε το καπάκι, η θερμότητα αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι η πιο ζεστή ποσότητα του νερού που περιέχει ο καφές, θα ανέβει στην κορυφή του κυπέλλου και θα εξατμιστεί ως αέριο. Έτσι, όταν αφήνετε πάνω στο κύπελλο το καπάκι – ακόμα κι αν φυσήξετε από την τρύπα του πώματος – το ζεστό νερό έχει περιορισμένη επιφάνεια μέσω της οποίας δύναται να εξατμιστεί – και ως εκ τούτου να κρυώσει ταχύτερα ο καφές σας. Αντί να εξατμιστεί, τελικά συμπυκνώνεται ξανά και γίνεται υγρό καθώς φθάνει στο καπάκι. Εάν έχετε τη δυνατότητα να το αφαιρέσετε με ασφάλεια χωρίς να ανησυχείτε για διαρροές – είτε οδηγείτε είτε περπατάτε – πρέπει να το κάνετε, καθώς έτσι μπορείτε να απολαύσετε ταχύτερα το περιεχόμενο του κυπέλλου σας. Αυτό είναι ένα απλό -πλην αποτελεσματικό – hack που σίγουρα θα ωφελήσει όσους ανυπομονούν να πιουν το ζεστό τους ρόφημα.