Oι τιμές αυξάνονται, η παραγωγή πέφτει στη Βραζιλία
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην μεγαλύτερη παραγωγό καφέ Arabica, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα διατηρώντας έτσι τις παγκόσμιες τιμές του καφέ σε υψηλά επίπεδα.
Η έντονη ξηρασία της Βραζιλίας που ακολουθήθηκε από απροσδόκητους παγετούς τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έπληξε πολλά νεαρά καφεόδεντρα, με τα πιο ώριμα να προσπαθούν να ανακάμψουν. Ορισμένοι παραγωγοί προετοιμάζονται για μια μείωση της τάξης του 20-30% στην παραγωγή κόκκων Arabica, της δημοφιλέστερης ποικιλίας καφέ, για την περίοδο 2022/23, από τα 49 εκατομμύρια σάκους (3 εκατομμύρια τόνους) που είχαν τα περασμένα δύο χρόνια. Οι καλλιεργητές καφέ της Βραζιλίας βρίσκονται σε ετοιμότητα, παρακολουθώντας τους καρπούς και τα κεράσια που αρχίζουν να εμφανίζονται στα καφεόδενδρα, προκειμένου να έχουν μια σαφέστερη εικόνα των πιθανών τους αποδόσεων. Η συγκομιδή ξεκινά συνήθως τον Απρίλιο.
Η τύχη της επόμενης συγκομιδής καφέ της Βραζιλίας θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τους roasters καφέ και τους καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας Arabica, είχε μια από τις πιο αδύναμες συγκομιδές των τελευταίων ετών το «εκτός έτος» που έληξε τον Σεπτέμβριο, με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 30% σε ετήσια βάση.
Η εφαρμογή Climate Risk Navigator της Gro, σταθμισμένη μόνο για τις περιοχές καλλιέργειας καφέ, δείχνει ότι η Βραζιλία είχε μέτρια έως σοβαρή ξηρασία στον δείκτη Gro Drought Index από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου βέβαια, στις βασικές περιοχές καλλιέργειας καφέ της Βραζιλίας, βοήθησαν στην αναπλήρωση της υγρασίας του εδάφους η οποία είχε εξαντληθεί λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει ωστόσο εδώ ένα μειονέκτημα: Οι βροχές δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ζιζανίων, τα οποία μπορούν να βλάψουν τις αποδόσεις του καφέ εάν δεν ελεγχθούν.
Οι τιμές αναφοράς του καφέ κυμαίνονται κοντά στα υψηλά 10 ετών, αντανακλώντας τους φόβους των παραγόντων της αγοράς ότι οι δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας που επικρατούν στη Βραζιλία θα περιορίσουν τις δυνατότητες καλλιέργειας. Παράλληλα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η COVID θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ενώ οι τιμές του καφέ robusta έχουν επίσης αυξηθεί απότομα, η διαφορά τιμής μεταξύ Arabica και του φθηνότερου robusta έχει διευρυνθεί, γεγονός που θα μπορούσε να ενθαρρύνει ορισμένους roasters να προσθέσουν περισσότερους κόκκους robusta στα παραδοσιακά τους μείγματα.
Η παραγωγή καφέ σε άλλες περιοχές βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Η Κολομβία, η Νο. 2 παραγωγός Arabica, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή κατά 3%, καθώς η χώρα διατηρεί τον έλεγχο έναντι της σκουριάς του καφέ. Η παραγωγή στο Βιετνάμ, την μεγαλύτερο παραγωγό robusta, ανέκαμψε μετά από μια χρονιά ξηρασίας, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κατά 7%.