Gingerbread cookies: Τα μπισκοτένια ανθρωπάκια των Χριστουγέννων

Gingerbread cookies: Τα μπισκοτένια ανθρωπάκια των Χριστουγέννων

Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχουν συνδέσει το όνομα τους με τις γιορτές και μυρίζουν κανέλα, γαρίφαλο και φυσικά τζίντζερ.

 

Στην Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία και πλέον στην Αμερική δεν εννοούνται Χριστούγεννα χωρίς τα gingerbread cookies. Αυτά τα χαρακτηριστικά χαμογελαστά ανθρωπάκια που μοσχοβολούν μπαχαρικά, έχουν γεύση μελιού και στολίζονται με γλάσο. Που κάποιες φορές μπορεί να διακοσμούν χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά κατεξοχήν μπαίνουν σε πιατέλες ή σε γυάλινες καμπάνες πάνω στα εορταστικά τραπέζια.

 

Η ιστορία τους ξεκινάει κάπου το 992 μ.Χ. Λέγεται λοιπόν, πως η αρχική ιδέα μιας ζύμης με πιπερόριζα ανήκει σε έναν Αρμένιο μοναχό, τον Γρηγόριο της Νικόπολης, που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Γαλλία. Στις αρχές του 15ο αιώνα, η συνταγή αυτή ταξιδεύει στη Σουηδία όπου εμφανίζονται καλόγριες να ψήνουν gingerbread για να καταπολεμήσουν τη δυσπεψία. Την ίδια περίοδο υπάρχουν αναφορές ότι δημιουργήθηκε μια συντεχνία για το gingerbread στη Γερμανία, για να προστατεύσει τα δικαιώματα ορισμένων αρτοποιών.

 

Ωστόσο η μορφή που πήραν τα gingerbread cookies, το γνωστό μας ανθρωπάκι (gingerman), πιστώνεται στην Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α. Με δική της εντολή η κουζίνα έφτιαχνε τα εν λόγω μπισκότα που είχαν το σχήμα σημαντικών προσκεκλημένων και πολλές φορές διακοσμούνταν με φύλλα χρυσού. Ο Shakespeare από την άλλη σε στο έργο του με τίτλο «Love’s Labour’s Lost» το 1598 έγραψε: «Αν είχα έστω μόνο ένα penny (αγγλικό νόμισμα) στον κόσμο, θα αγόραζα gingerbread». Στα επόμενα χρόνια το gingerbread -σε διάφορες μορφές- γίνεται δημοφιλές σε ολόκληρη την Ευρώπη, και καθιερώνεται ως δώρο σε γενέθλια ή θρησκευτικές εορτές. Μάλιστα η Νυρεμβέργη, αναγνωρίζεται ως η «Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Gingerbread» κάπου τον 17ο αιώνα, όταν η ζύμη αυτή από τζίντζερ πάει στα χέρια εξειδικευμένων τεχνιτών που δημιουργούν περίτεχνα έργα τέχνης.

 

Ίσως κάπως έτσι να γεννήθηκε και το κλασικό σπιτάκι-μινιατούρα, όπου συνδέθηκε άρρηκτα με την παράδοση των Χριστουγέννων. Βέβαια η δημοτικότητά του οφείλεται στο παραμύθι των αδερφών Grimm «Hansel and Gretel» το 1812 όπου αναφέρεται η εξής πρόταση: «Όταν πλησίασαν, είδαν ότι το σπίτι ήταν χτισμένο από gingerbread και στην κορυφή είχε κομμάτια από κέικ, ενώ το παράθυρο ήταν από ζάχαρη».

 

Κάτι ακόμα ενδιαφέρον είναι ότι στην Αμερική υπάρχει ένα ακόμα πολύ δημοφιλές παραμύθι που περιγράφει τις περιπέτειες ενός ζωντανού μπισκότου-αγοριού, που το έφτιαξε μια γιαγιά σε ένα χωριό. Από εκεί βγήκε και η γνωστή φράση «Run, run as fast as you can! You can’t catch me. I’m the Gingerbread Man!»

 

Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας τζιντζερο-μπισκότα.

 

Υλικά

900 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

2 κ. σ. τζίντζερ σε σκόνη

2 κ.σ. κανέλα

1 κ.σ. γαρίφαλο

1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

250 γραμμ. βούτυρο

150 γραμμ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση)

300 γραμμ. μέλι

2 αβγά

Μια πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι συνεχίζουμε το ανακάτεμά μέχρι να ομογενοποιηθεί όλο το μείγμα Παράλληλα σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, τη σόδα, το τζίντζερ και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ενώνουμε τα δύο μείγματα μας και πλάθουμε την ζύμη μας μέχρι εκείνη να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί. Μπορούμε να την βάλουμε και στο ψυγείο, έτσι θα δέσει και θα ανοίγει καλύτερα. Παίρνουμε ένα πλάστη και ανοίγουμε την ζύμη μας και κόβουμε με τα χριστουγεννιάτικα κουπ πατ.  Βάζουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Όταν ψηθούν τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να κρυώσουν και αν θέλουμε τα διακοσμούμε με γλάσο ζάχαρης.