Normandy coffee: ένας καφές με… μήλα
Μοιάζει περισσότερο με αφέψημα όμως έχει έντονη την γεύση του καφέ που συνδυάζεται με ζεστά μπαχαρικά και χυμό μήλου.
Στην Νορμανδία, στην Γαλλία, οι εκτάσεις όπου καλλιεργούνται μηλιές είναι μεγάλες. Άλλωστε η περιοχή είναι γνωστή για την εξαιρετική ποιότητα των μήλων που παράγει. Δεν είναι, λοιπόν, λίγες οι συνταγές που περιέχουν αυτό το φρούτο και έχουν καταγωγή από εκεί. Μέσα σε αυτές υπάρχει και μια συνταγή για καφέ που τον αποκαλούν Normandy. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα αφέψημα που παρασκευάζεται με χυμό μήλου, φέτες πορτοκαλιού, μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο και κόκκινα πιπέρια) ωστόσο έχει έντονη την παρουσία του καφέ. Συνήθως οι Νορμανδοί για να τον φτιάξουν, χρησιμοποιούν καφέ φίλτρου όμως μπορεί να γίνει και με espresso συμπληρώνοντας με ζεστό νερό, κοινώς φτιάχνοντας έναν americano. Ο καφές που θα επιλέξουμε δεν θα πρέπει να έχει έντονες οξύτητες ούτε και πολλά κόκκινα φρούτα στο γευστικό του προφίλ. Θα πρέπει να έχει ισορροπημένο προφίλ με σοκολατένιο ή γήινο χαρακτήρα. Έτσι κάποιος από την Βραζιλία ή ένα blendμε την συμμετοχή robusta θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Στον Normandy coffee ταιριάζει εξίσου και το αλκοόλ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντικαταστήσετε το 1/4 της ποσότητας του χυμού μήλου από μπράντυ – προτείνεται το Calvados γαλλικό μπράντυ μήλου που φτιάχνετε στην περιοχή της Νορμανδίας. Η πιο κατάλληλη ώρα για να απολαύσετε είναι νωρίς το απόγευμα παρέα με μπισκότα κανέλας, με ένα κομμάτι από σοκολατένιο κέικ ή μια μηλόπιτα.
Υλικά
470 ml καφέ φίλτρου (ή δύο americano)
470 ml χυμό μήλου
30 γραμμ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
2 μικρά ξυλαράκια κανέλας
2 μέτρια πορτοκάλια κομμένα σε φέτες
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα αλεσμένα κόκκινα πιπέρια
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ύστερα χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και σουρώνουμε. Σερβίρουμε σε κούπες και γαρνίρουμε με ξυλάκια κανέλας.