Tι επιφυλάσσουν για το μέλλον της αγοράς οι εξελίξεις σε Βραζιλία-Βιετνάμ;
Οι τιμές του καφέ διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, την ώρα που η ανησυχία για την επερχόμενη παραγωγή της Βραζιλίας μετά τα φαινόμενα ξηρασίας και παγετού είναι έκδηλη.
Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά ασταθής για την αγορά του καφέ. Η αστάθεια αυτή οφείλεται εν πολλοίς στις εξελίξεις που αφορούν τα καιρικά φαινόμενα στη Βραζιλία. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή είχαν αντίκτυπο σε πολλές άλλες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων του καλαμποκιού και της ζάχαρης. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον καφέ Arabica ήταν εξαιρετικά σημαντικός, γεγονός που ώθησε τις τιμές πάνω από τα 2$/450 γρ. και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.
Η Βραζιλία δεν έχει βρεθεί φέτος αντιμέτωπη μόνο με τα φαινόμενα παγετού, αλλά και με συνθήκες ξηρασίας. Για τον λόγο αυτό, εκφράζονται ανησυχίες ότι μεγάλες εκτάσεις καφεόδεντρων υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή την επόμενη σεζόν. Αντίστοιχα, η ξηρασία αναμένεται να επιβαρύνει την επερχόμενη συγκομιδή, αν και η έκταση των απωλειών θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα βροχοπτώσεων κατά την περίοδο των βροχών.
Η καλλιέργεια του καφέ στη Βραζιλία για την περίοδο 2021/22 ολοκληρώθηκε και η τελευταία εκτίμηση της Conab είναι ότι η παραγωγή κατά τη διάρκεια της σεζόν ανήλθε συνολικά σε 46,88 εκατομμύρια σάκους (των 60 κιλών). Αυτή η ποσότητα αποτυπώνει μείωση σε ποσοστό 25,7% ανά έτος. Η ξηρασία επιβάρυνε την καλλιέργεια, ενώ διανύουμε το έτος χαμηλότερης απόδοσης του διετούς κύκλου.
Για τη σεζόν 2022/23, ενώ θα είναι η περίοδος υψηλότερης απόδοσης, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της ξηρασίας και του παγετού. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες έως και 12 εκατ. σάκων καφέ στη Βραζιλία την επόμενη σεζόν εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, στις αναπτυσσόμενες περιοχές σημειώθηκαν βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, θα μπορούσε να περιορίσει τις αναμενόμενες απώλειες.
Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα παρατίθεται η παραγωγή βραζιλιάνικου καφέ ανά σεζόν από το 2011/2012
Ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας στο Βιετνάμ
Τα ζητήματα προμηθειών στην αγορά καφέ δεν έχουν περιοριστεί όμως μόνο στον Arabica. Οι προμήθειες από το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα Robusta στον κόσμο, έχουν επίσης υποστεί πλήγμα φέτος. Οι περιορισμοί του Covid-19 και οι ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων (που οδήγησαν σε αύξηση των ναύλων) έχουν επιβαρύνει τις εξαγωγές, αν και αυτές οι ελλείψεις containers δεν είναι μοναδικές για το Βιετνάμ, αντιθέτως είναι αισθητές σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ΙCO), οι εξαγωγές καφέ από το Βιετνάμ μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 ανήλθαν συνολικά σε 25,56 εκατομμύρια σάκους, μειωμένες κατά 7,5% σε ετήσια βάση.
Η σεζόν 2021/22 βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βιετνάμ και ενώ έχουν αναφερθεί κάποιες ελλείψεις όσον αφορά το εργατικό δυναμικό λόγω των περιορισμών της Covid-19, η βασική περιοχή ανάπτυξης, η Central Highlands έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου το 10% της σοδειάς για 2021/22. Αν και είχαν εκφραστεί φόβοι σχετικά με τις προοπτικές για την σοδειά του 2021/22 καθώς παρατηρήθηκαν ξηρότερες καιρικές συνθήκες νωρίτερα φέτος, αυτές οι ανησυχίες φαίνεται πως έχουν αμβλυνθεί. Σε αυτό συνετέλεσαν οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται από ορισμένους παραγωγούς ότι η σοδειά θα μπορούσε να είναι έως και 10% μεγαλύτερη συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν, οπότε και η παραγωγή άγγιξε τους 29 εκατομμύρια σάκους.
Εξαγωγές καφέ Βιετνάμ (ανά εκατ. σάκοι):
Παγκόσμιο έλλειμμα καφέ 2021/22
O ICO εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά καφέ κατέγραψε πλεόνασμα 2,48 εκατομμυρίων σάκων τη σεζόν 2020/21 (Οκτώβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021).
Η κατανάλωση εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 1,9% σε ετήσια βάση, στους 167,1 εκατ. σάκους, έπειτα από μείωση 2,1% την προηγούμενη σεζόν. Η πτώση της κατανάλωσης την περασμένη σεζόν αποδόθηκε στα lockdowns λόγω πανδημίας. Και ενώ παρατηρείται μεγάλη ανάκαμψη στην κατανάλωση της περιόδου 2020/21, εξακολουθεί να παραμένει ακριβώς κάτω από τα επίπεδα προ-πανδημίας. Ωστόσο, με τις περισσότερες οικονομίες να συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, η ζήτηση είναι πιθανό να υπερβεί τα επίπεδα προ-πανδημίας το 2021/22. Παρά τη μικρότερη βραζιλιάνικη συγκομιδή αυτή τη σεζόν, η παγκόσμια παραγωγή κατά τη διάρκεια του 2020/21 εξακολουθούσε να αυξάνεται κατά 0,4% σε ετήσια βάση στους 169,6 εκατομμύρια σάκους.
Για την περίοδο 2021/22, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε έναν συνδυασμό περαιτέρω αύξησης της ζήτησης, και μειωμένης συγκομιδής (όπως εκτιμάται) από τις βραζιλιάνικες καλλιέργειες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τις βροχοπτώσεις των επόμενων μηνών. Υπάρχουν κάποιοι που προβλέπουν έλλειμμα έως και 7 εκατ. σάκων. Η εκτιμήσεις για έλλειμμα το 2021/2022, η αβεβαιότητα για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι αυτό το έλλειμμα και τα συνεχιζόμενα ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης παγκοσμίως υποδηλώνουν ότι οι τιμές θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται.