Αναταραχή στον κόσμο του καφέ λόγω Κολομβίας
Αντιμέτωποι με βαριές απώλειες είναι εξαγωγείς, έμποροι καθώς καλλιεργητές στην Κολομβία αθέτησαν συμφωνίες για την προμήθεια ως και 1 εκατ. σάκων καφέ (σχεδόν το 10% της σοδειάς της χώρας).
Φέτος η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά 55% κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία. Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτή πολλοί Κολομβιανοί καλλιεργητές προέβησαν στην μην διεκπαιρέωση συμβολαίων που είχαν κλείσει όταν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες, για να πουλήσουν ξανά τη σοδειά τους σε υψηλότερη τιμή.
Η μη διεκπεραίωση παραγγελιών από έναν μεγάλο παραγωγό όπως η Κολομβία μπορεί να οδηγήσει ακόμα υψηλότερα τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Οι Κολομβιανοί καλλιεργητές λένε ότι θα παραδώσουν τον καφέ αργότερα φέτος ή την επόμενη χρονιά, αλλά οι αγοραστές δεν έχουν πειστεί. Πολλοί από αυτούς πάντως, προτιμούν να διαγράψουν τις παραγγελίες, με οποιοδήποτε κόστος ή ζημία, παρά να ρισκάρουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες σε περίπτωση που οι παραγωγοί δεν παραδώσουν την επόμενη χρονιά, οπότε και οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω.
Σύμφωνα με πηγές, αρκετοί οίκοι εμπορευμάτων είναι αντιμέτωποι με απώλειες 8 με 10 εκατ. δολάρια ο καθένας λόγω των συμβολαίων που αθετήθηκαν. Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Καλλιεργητών Καφέ της Κολομβίας (FNC), η οποία εκπροσωπεί τους αγρότες (αντιπροσωπεύει επίσης το 20% των 12,5 εκατομμυρίων σάκων ετήσιας εξαγωγής καφέ της χώρας), αντιμετωπίζει μεγαλύτερες απώλειες. “Πριν την έναρξη των αυξήσεων των τιμών, είχαν προωθηθεί 1 εκατομμύριο συσκευασίες καφέ προς την παγκόσμια αγορά” ανέφερε ένας άλλος έμπορος στο Reuters.
“Μπορώ να σας πω ότι είναι ελάχιστοι οι Κολομβιανοί εξαγωγείς που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις αθετήσεις. Όλοι οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι καθώς και η ομοσπονδία ως μεγάλος εξαγωγέας, όλοι υποφέρουμε από απώλειες”, λέει ο επικεφαλής της FNC Roberto Velez. “Όταν ένας καλλιεργητής δεν παραδίδει, ολόκληρη η αλυσίδα κολλάει, κι έτσι χάνονται χρήματα“, πρόσθεσε. Οι έμποροι ανέφεραν στο Reuters ότι η ομοσπονδία έδωσε στους Κολομβιανούς αγρότες περιθώριο τουλάχιστον άλλου ενός χρόνου για να παραδώσουν τον καφέ – μια κίνηση που θα μπορούσε να αναγκάσει τον φορέα της βιομηχανίας να απευθυνθεί στην κυβέρνηση για να ζητήσει κεφάλαια διάσωσης, σε περίπτωση που αγρότες εξακολουθούν να μην παραδίδουν εγκαίρως.
Πηγή: Reuters