Πώς η αναθέρμανση του καφέ επιδρά στην καφεΐνη

Πώς η αναθέρμανση του καφέ επιδρά στην καφεΐνη

Χάνει ο καφές τον δυναμικό του χαρακτήρα ένα τον ζεστάνουμε ξανά; Τι γίνεται με την καφεΐνη;

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάμε τον καφέ μας και κρυώνει. Πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στην λύση του να ξαναζεστάνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα. Όμως, αυτό είναι καλό; Θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στο φλιτζάνι με το αρχικό; Μήπως με την αναθέρμανση του καφέ μειώνουμε την καφεΐνη του; Ή μήπως την αυξάνουμε; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που δημιουργούνται. Πρόσφατα το περιοδικό Sprudge παρουσίασε την άποψη ενός εκ των κορυφαίων χημικών του καφέ, του Δρ Christopher Hendon, που κατέχει διδακτορικό στη χημεία από το ΜΙΤ και έχει ασχοληθεί ενεργά με την χημική σύσταση του. Σύμφωνα με τον Δρ. Hendon, η καφεΐνη, είναι μια ουσία με «αρκετά σταθερό οργανικό μόριο» και εξαιτίας αυτού, ο συνολικός αριθμός των μορίων της καφεΐνης στο φλιτζάνι είναι απίθανο να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ψύξης και/ή της αναθέρμανσης. Για να διασπαστεί το μόριο της  θα πρέπει να περάσει από εξάχνωση, μια διαδικασία μέσω της οποίας το στερεό μετατρέπεται σε αέριο. Για την καφεΐνη, αυτό σημαίνει ότι ο καφές θα πρέπει να ζεσταθεί στους 176 βαθμούς Κελσίου και πάνω, πράγμα που θα απαιτούσε έναν συμβατικό φούρνο. Οπότε αυτό που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να τον ζεστάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων. 

 

Όπως καταλαβαίνετε η καφεΐνη δεν χάνεται, αυτά όμως που χάνονται με την αναθέρμανση του καφέ είναι τα χαρακτηριστικά του και η γεύση του. Παύει να είναι φρέσκος και όλα τα αρώματα και τα γευστικά του στοιχεία αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε στο φλιτζάνι ένα πολύ αδύναμο και πολλές φορές αδιάφορο ρόφημα.

 

Πηγή: Sprudge