Τα τελευταία άγρια δάση του καφέ
Eκεί όπου ο πράσινος κόκκος αναπτύσσεται ελεύθερα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση…
Η καλλιέργεια του καφέ μπορεί πλέον να απλώνεται σε μεγάλες εκτάσεις σε όλο τον πλανήτη, όπως στην Βραζιλία, υπάρχουν όμως και οι μοναδικές περιοχές στην Αιθιοπία όπου καλύπτονται από αυτοφυή δάση άργιων καφεόδεντρων. Από αυτά τα δάση προέρχεται και ο καφές Arabica που είναι και η ποιοτικότερη ποικιλία. Όμως, οι εκτάσεις αυτές κινδυνεύουν με αφανισμό σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον κυρίως λόγω της ξηρασίας που επικρατεί στην περιοχή.
Η διάσωσή αυτών των δασών και η επιβίωση τους είναι υψίστης σημασίας, καθώς σε αντίθεση με τις φυτείες, εκεί υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία και γενετική ποικιλότητα. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς εκεί απαντάται το 99,8 % της γενετικής ποικιλομορφίας παγκοσμίως, όσον αφορά τον Arabica. Χάρη στις εκτάσεις αυτές μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των καλλιεργειών, έναντι απειλών όπως παράσιτα, μύκητες και φυσικά της κλιματικής αλλαγής.
Πάντως, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο άγριος καφές δεν έχει κατ’ ανάγκην καλύτερη γεύση από τον καλλιεργημένο καφέ – συχνά συμβαίνει το αντίθετο. Και αυτό διότι στο δάσος, η συκομιδή δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτική. Οι εργάτες μαζεύουν όλους του καρπού του καφέ που υπάρχουν στο δέντρο, συμπεριλαμβανομένων των άγουρων και των πολύ ώριμων. Το γευστικό προφίλ αυτών των άγριων καφέδων λοιπόν, μπορεί να είναι ενδιαφέρον για όσους εργάζονται στη βιομηχανία του καφέ αλλά ενδεχομένως να απογοητεύσει κάποιον που δεν κατέχει σε βάθος τα μυστικά του Αιθιοπικού καφέ.