Βραζιλία: η χώρα του καφέ
Είναι η χώρα που παράγει τον περισσότερο πράσινο κόκκο, καταναλώνει περίπου τη μισή της παραγωγή και οι καφέδες της ξεχωρίζουν για τον γλυκό, σοκολατένιο χαρακτήρα τους
Το τελευταίο διάστημα σε όποια καφετέρια και αν πηγαίνω έναν καφέ από την Βραζιλία θα τον συναντήσω. Είναι η πιο «ασφαλής» επιλογή, όπως συνηθίζουν να λένε οι baristi, μιας και το αποτέλεσμα που δίνει στο φλιτζάνι αρέσει στους περισσότερους καταναλωτές. Πρόκειται για έναν καφέ που δεν έχει πολλές οξύτητες, ούτε πικράδες. Αντίθετα, είναι αρκετά γλυκός, με σοκολατένιο προφίλ που πολλές φορές συνδυάζεται με νότες ξηρών καρπών. Ταιριάζει ευχάριστα με το γάλα, τόσο σε ζεστές όσο και κρύες εκδοχές του espresso. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα άκρως ισορροπημένο και «στρογγυλό» καφέ.
Η Βραζιλία, λοιπόν, είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες του καφέ, συμμετέχοντας στην παγκόσμια παραγωγή κατά 35%. Παράγει κατά κύριο λόγο την ποικιλία Αrabica. Η σχέση της με τον καφέ ξεκίνησε κάπου το 1727, όταν ο Francisco de Melo Palheta φύτεψε το πρώτο καφεόδεντρο στην πολιτεία Para. Ο αστικός μύθος λέει ότι όταν ο De Melo Palheta στάλθηκε σε διπλωματική αποστολή στη γειτονική Γαλλική Γουιάνα, η οποία αρνιόταν πεισματικά να τροφοδοτήσει με σπόρους καφέ την Βραζιλία, για να μην χάσει το μονοπώλιο ξελόγιασε τη σύζυγο του κυβερνήτη. Αυτή με την σειρά της, όταν εκείνος έφυγε από την χώρα, του έδωσε ένα μπουκέτο λουλούδια, στο οποίο είχε κρύψει τους πολυπόθητους σπόρους του καφέ.
Μέχρι τον 19ο αιώνα η παραγωγή του καφέ προοριζόταν για εσωτερική κατανάλωση. Όταν από το 1820 και μετά η ζήτηση του άρχισε να αυξάνεται στην Αμερική και την Ευρώπη, οι φυτείες επεκτάθηκαν και στην επαρχία του Rio de Janeiro, του Sao Paolo και αλλά και της Minas Gerais που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής καφέ στη χώρα. Μέχρι το 1920, η Βραζιλία κατείχε το 80% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Σήμερα, παράγει περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνους καφέ, σχεδόν την διπλάσια ποσότητα από το Βιετνάμ, που κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια παραγωγή.