Café Chorreado: ένας καφέ φίλτρου από την Κόστα Ρίκα

Café Chorreado: ένας καφέ φίλτρου από την Κόστα Ρίκα

Βασίζεται σε μια παραδοσιακή μέθοδο εκχείλισης, δίνει ένα διαυγές φλιτζάνι με πλούσιο άρωμα και γεύση και έχει ελαφρύ σώμα.

 

Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής καφέ. Όπως σας έχουμε αναφέρει η καλλιέργεια του πράσινου κόκκου στην εν λόγω χώρα της Λατινικής Αμερικής, είναι εθνική υπόθεση με την κυβέρνηση να έχει θεσπίσει αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες και έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια της ποικιλίας Robusta. Αυτή λοιπόν, η χώρα έχει και τον εθνικό της καφέ που ονομάζεται Café chorreado. Πήρε το όνομά του από την συσκευή εκχύλισης που χρησιμοποιείται, η οποία ονομάζεται chorreador, (dripper σε ελεύθερη μετάφραση στα αγγλικά). Στην ουσία δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκχείλιση… στάζοντας (chorrear στα ελληνικά σημαίνει στάζω).

 

Το chorreador είναι μια κατασκευή συνήθως από ξύλο – πιο σπάνια μπορεί να είναι μεταλλικό – η οποία συγκρατεί ένα βαμβακερό φίλτρο, που μοιάζει περισσότερο με κάλτσα, όπου τοποθετείται ο αλεσμένος καφές. Στο κάτω μέρος αυτής της κατασκευής βάζουμε την κούπα όπου συγκεντρώνεται το τελικό μας ρόφημα. Στην ουσία μιλάμε για μια πολύ απλή «μηχανή» παραγωγής καφέ φίλτρου. Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι η ίδια που θα πραγματοποιήσουμε αν χρησιμοποιούσαμε οποιοδήποτε dripper.

 

Στην Κόστα Ρίκα το chorreador είναι πολύ δημοφιλές και οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι η επιτυχία του και το ισορροπημένο αποτέλεσμα που δίνει, οφείλεται στην bolsita (σακουλίτσα στα ισπανικά) όπως αποκαλούν το φίλτρο. Παλαιότερα, την έραβαν στο χέρι οι νοικοκυρές αλλά πλέον σήμερα κυκλοφορούν και στο εμπόριο. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να προμηθεύονται τα φίλτρα τους από εξειδικευμένους τεχνίτες, καθώς υποστηρίζοντας πως η σωστή ποιότητα επιτυγχάνεται μόνο με προσωπική εργασία. Η bolsita ξεπλένεται μετά από κάθε χρήση μόνο με νερό και όχι με σαπούνι για να μην πάρει άρωμα και μετά καταστρέφει την γεύση του καφέ. Έχει διάρκεια ζωής 6 μήνες και οι πιο παλιοί συνιστούν μια φορά το μήνα να την μουλιάζουν σε αλατόνερο προκειμένου να συντηρηθούν.

 

Το νερό που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τον καφέ φίλτρου δεν πρέπει να είναι πολύ καυτό. Γύρω στους 90 με 92 βαθμούς. Τα γραμμάρια ποικίλουν ανάλογα με την συνταγή που θέλει να ακολουθήσει κανείς – είπαμε είναι η ίδια διαδικασία όπως και με ένα απλό dripper. Το αποτέλεσμα που δίνει είναι ένας πολύ αρωματικός καφές, με λεπτό σώμα, χωρίς οξύτητες και πλούσια γεύση. Με λίγα λόγια είναι η καλύτερη μέθοδος για να αναδείξει τους καφέδες από την Κόστα Ρίκα.