Πρακτικές για να διατηρείτε πάντα φρέσκο τον καφέ

Πρακτικές για να διατηρείτε πάντα φρέσκο τον καφέ

Πώς να διατηρήσετε φρέσκο, αρωματικό και έντονο τον καφέ σας μέχρι τον… τελευταίο του κόκκο.

 

Για να διατηρήσουμε φρέσκο τον καφέ μας από την στιγμή που θα ανοίξουμε τη συσκευασία έως και να καταναλώσουμε όλη την ποσότητα, οφείλουμε να ακολουθούμε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Η αποθήκευση είναι σημαντική, καθώς το σημείο όπου θα τον τοποθετήσουμε παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρησή του. Πρέπει λοιπόν, να διατηρείται σε μέρος ξηρό και δροσερό. Όταν ο καφές καβουρδιστεί, τότε γίνεται περισσότερο ευάλωτος στο εξωτερικό περιβάλλον, στον αέρα και την υγρασία.  Εάν για παράδειγμα τα σάκχαρα που περιέχει, έλθουν σε επαφή με τον αέρα οξειδώνονται, και σε αυτό συμβάλλει και η υγρασία. Ως αποτέλεσμα, ο καφές αλλοιώνεται, ακόμη πιο εύκολα κιόλας εάν είναι αλεσμένος. Ένας από τους απλούστερους κανόνες για να πάρετε μια ιδέα για το πώς ο καφές μπορεί να αλλάξει γρήγορα τα χαρακτηριστικά του είναι ο λεγόμενος “κανόνας του 2″. Το 50% των αρωμάτων του καφέ σε κόκκους εξασθενεί σε 2 ημέρες, του αλεσμένου καφέ σε 2 ώρες και του espresso στο φλιτζάνι μέσα σε 2 μόλις λεπτά.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε την πρόωρη οξείδωσή του;

Πρέπει πάντα να τον αποθηκεύουμε αεροστεγές δοχείο, έτσι ώστε να μην υπάρχει άμεση έκθεση σε εξωτερικούς παράγοντες. Επιπλέον πρέπει να διατηρείται σε μέρος που να είναι δροσερό και ξηρό, όπως για παράδειγμα ένα κλειστό ντουλάπι που αποτρέπει τη ζέστη και το φως να το διαπεράσει. Το ψυγείο δεν είναι καλή λύση μιας και έχει αρκετή υγρασία. Επίσης μπορεί ο καφές να επηρεαστεί από τα αρώματα των υπόλοιπων τροφίμων που βρίσκονται στο ψυγείο.Η καλύτερη λύση πάντως είναι να αγοράζετε μικρές συσκευασίες καφέ ή όσο το δυνατόν πιο προσαρμοσμένες στην ποσότητα καφέ που καταναλώνετε.