Πέντε βήματα για να φτιάξετε τον καλύτερο παγωμένο καφέ σπίτι
Από την επιλογή των κόκκων και την επιλογή του σωστού γάλακτος μέχρι την έντονη ανάδευση, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να λάβετε υπόψη για ένα υπέροχο καλοκαιρινό ποτό.
Από τον Βασίλη Δημαρά
Η αγορά ενός παγωμένου καφέ μπορεί να φαίνεται μια εύκολη υπόθεση μιας και δεν είναι τίποτα άλλο από καφές που σερβίρεται σε πάγο και πολλές φορές ανακατεύεται με γάλα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν όλες οι μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του. Έτσι, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν μερικά tips ώστε να φτιάξετε την τέλεια έκδοση στο σπίτι σας.
Βήμα πρώτο: ο καφές
Έχετε τρεις επιλογές εδώ. Θα συνιστούσα λοιπόν, έναν από την Βραζιλία, ή την Κολομβία ή την Αιθιοπία. Ο πρώτος είναι γλυκός, ισορροπημένος με έντονη την παρουσία της σοκολάτας και των ξηρών καρπών. Ο δεύτερος συνδυάζει τα φρούτα με το κακάο και ο τρίτος την ωραίες οξύτητες των εσπεριδοειδών με τα κόκκινα φρούτα και γοητευτικό άρωμα του γιασεμιού. Προτιμήστε καφές μοναδικής προέλευσης και όχι κάποιο blend – δηλαδή ένα μείγμα καφέ από διαφορετικές χώρες – μιας και τα περισσότερα είναι συνήθως σχεδιασμένα για να παρασκευάζονται ζεστά ροφήματα. Όταν συνδυάζονται με ζεστό γάλα, τα φυσικά τους σάκχαρα αναδεικνύονται στο προσκήνιο. Εάν χρησιμοποιείτε μείγμα για να φτιάξετε παγωμένο καφέ, αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει και το τελικό προϊόν μπορεί να είναι πιο όξινο από ό, τι περιμένετε. Επίσης σημαντικό: μην αγοράζετε αλεσμένο καφέ από σούπερ μάρκετ. Η ποιότητα είναι κακή, το άλεσμα δεν είναι αρκετά καλό για εσπρέσο και θα είναι πιο παλιό από ό, τι αν αγοράζετε απευθείας από κάποιο coffee shop. Αν βιάζεστε, ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτιάξετε έναν παγωμένο καφέ είναι να καταφύγετε στην λύση της κάψουλας. Πλέον πολλοί roasters έχουν φτιάξει την δική τους κάψουλα και πολλές – ευτυχώς- δίνουν ένα αξιόλογο φλιτζάνι καφέ. Βέβαια υπάρχει πάντα και η επιλογή του cold brew που είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία για να κάνει κανείς σπίτι και το αποτέλεσμα που παίρνει είναι πολύ ικανοποιητικό.
Βήμα δεύτερο: η ζάχαρη
Τώρα, θεωρητικά, θα σας έλεγα ότι η ζάχαρη δεν είναι πάντα απαραίτητη. Κάποιοι καφέδες είναι από μόνοι τους γλυκοί. Όμως επειδή γούστα είναι αυτά, αν χρειάζεται να προσθέσετε ζάχαρη, κάντε το πριν ρίξετε τον ζεστό καφέ. Εάν χρησιμοποιείτε κρύα παρασκευάσματα, βάλτε ζάχαρη στο ποτήρι πριν από τον καφέ.
Βήμα τρίτο: σερβίρετε πάνω από πάγο
Ήρθε η ώρα να προσθέσετε τον πάγο. Οι πρώτοι κύβοι πάγου που θα ρίξετε θα λιώσουν γρήγορα, λόγω της ζέστης του καφέ. Η εναλλακτική μέθοδος είναι η ανάμειξη του πάγου, αλλά αυτό έχει τις δικές του παγίδες μιας και ο συνδυασμός αυτός αλλάζει την αραίωση του καφέ. Οπότε καλό θα ήταν να φτιάξετε μια διπλή δόση αν πρόκειται για espresso, ή αν πρόκειται για φίλτρου να χωρίσετε στα ίσια την ποσότητα του ζεστού νερού της εκχείλισης με τον πάγο. Έτσι θα έχετε ένα πιο ισορροπημένο και όχι νερωμένο αποτέλεσμα. Υπάρχει ακόμα και η λύση με τα παγάκια καφέ που σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να φτιάξετε κανονικά τον καφέ σας και να προσθέσετε τα παγάκια από καφέ που έχετε ήδη ετοιμάσει.
Βήμα τέταρτο: προσθέστε γάλα ή όχι
Και πάλι, η προσωπική προτίμηση προηγείται από οτιδήποτε άλλο εδώ, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε με το γάλα που σας ταιριάζει. Το «πλήρες σε λιπαρά γάλα» δίνει μια πιο γεμάτη γεύση. Αλλά οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος θα λειτουργήσουν εξίσου καλά. Προσωπικά θα σας έλεγα να αποφύγετε το γάλα σόγιας, καθώς η οξύτητα στον καφέ μπορεί συχνά να διασπάσει τη σόγια και αυτό δεν είναι ιδανικό. Αντ ‘αυτού το γάλα βρώμης λειτουργεί καλά κρύο και προσθέτει μια πραγματικά υπέροχη γεύση μπισκότου στους παγωμένους καφέδες. Το γάλα καρύδας είναι ένα άλλο καλό υποκατάστατο και είναι επίσης μια καλή καλοκαιρινή γεύση.
Βήμα πέμπτο: ανακατεύουμε έντονα
Ο καφές σας είναι σχεδόν έτοιμος. Το τελευταίο βήμα είναι το ανακάτεμα. Μιλάμε για τέσσερις ή πέντε πλήρεις ανακατεύσεις. Αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να συνδυάσετε τον καφέ, το γάλα και τον πάγο και να κρυώσουν όσο γίνεται.