Café helado: ο κρύος καφές από την Χιλή
Είναι πληθωρικός, απολαυστικός, φτιάχνεται με παγωτό, γάλα και σαντιγί, προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει παράδοση στον καφέ και σίγουρα θα σας δροσίσει.
Η Χιλή είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερική στην οποίο ο καφές δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Το ιδιαίτερα ξηρό, αλλά και σκληρό κλίμα της δεν είναι πολύ φιλικό για τα καφεόδεντρα. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγες οι εταιρίας που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία και τυποποίηση του καφέ που εισάγεται, σαφώς, από τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα στη χώρα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και εδώ η κουλτούρα του ποιοτικού καφέ. Όλο και περισσότερα είναι τα coffee shop που ξεπηδούν τόσο στην πρωτεύουσα, το Σαντιάγο, όσο και στις άλλες μεγαλουπόλεις.
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς καφέδες της χιλιανής κουλτούρας είναι ο café helado που στα ελληνικά σημαίνει «παγωμένος καφές». Η βάση του μπορεί να είναι ο στιγμιαίος καφές (αυτόν χρησιμοποιήσουν στο παρελθόν μιας και ήταν ο πιο διαδεδομένος καφές) ή ο espresso. Το ιδιαίτερο που έχει ο εν λόγω καφές είναι ο ιδιαίτερα γλυκός του χαρακτήρας αλλά και ότι περιέχει παγωτό. Κάποιοι ίσως βιαστείτε να πείτε ότι μοιάζει με τον ιταλικό, απλό affogato όμως δεν είναι έτσι. Ο café helado είναι αρκετά πληθωρικός μιας και περιέχει παγωτό, γάλα, σαντιγί και πολλή – μα πολλή – ζάχαρη. Κάποιοι άλλοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι μοιάζει στην όψη με milkshake. Ίσως και να έχουν δίκιο, όμως για να τον παρασκευάσουν δεν τον χτυπούν ώστε ο καφές, το παγωτό και τα λοιπά υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, αλλά τα βάζουν στο ποτήρι με μια συγκεκριμένη σειρά: πρώτα το γάλα, τη ζάχαρη και τον καφέ, ύστερα το παγωτό και στο τέλος τη σαντιγί.
Τι θα χρειαστεί λοιπόν για να τον φτιάξετε:
1 espresso ή ½ κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ
100 ml κρύο γάλα
1 μπάλα παγωτό βανίλια
Ζάχαρη κατά βούληση
Σαντιγί
Τριμμένο κακάο ή σοκολάτα για το σερβίρισμα
Αρχικά ετοιμάστε τον espresso ή διαλύστε τον στιγμιαίο καφέ σε λίγο ζεστό νερό. Στη συνέχεια σ’ ένα ψηλό ποτήρι ρίξτε το γάλα, τη ζάχαρη, τον καφέ και ανακατεύστε. Προσθέστε το παγωτό και συνεχίστε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα. Τέλος, συμπληρώστε με την σαντιγί και αν θέλουμε με κακάο ή τριμμένη σοκολάτα.
Tip
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια γεύση παγωτό θέλετε, αν και παραδοσιακά χρησιμοποιείται βανίλια, την οποία θα σας το συνιστούσα.
Η ποικιλία του espresso θα πρέπει να έχει γήινα και έντονα χαρακτηριστικά. Έτσι προτιμήστε κάποιον από την Βραζιλία, την Κολομβία, το Μεξικό ή κάποιο blend που θα έχει και ένα ποσοστό Robusta στην σύνθεση του. Πάντως όχι κάποιον ιδιαίτερα όξινο και φρουτώδη.
Αν δεν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά ροφήματα τότε θα μπορούσατε να μην προσθέσετε καθόλου ζάχαρη – σας το συστήνω.
Μπορείτε πάλι να αντικαταστήσετε το γάλα με κάποιο φυτικό όπως: βρόμης, αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας.
Τέλος, για γαρνιτούρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έκτος από κακάο και σοκολάτα, τριμμένους ξηρούς καρπούς, σιρόπι καραμέλας ή ότι άλλο προτιμάτε.