Οι θετικές “παρενέργειες” του καφέ

Οι θετικές “παρενέργειες” του καφέ

Ωφελεί ή όχι ο καφές; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχει θέσει συχνά η επιστήμη, διεξάγοντας πλήθος ερευνών και επιστημονικών πειραμάτων για να δώσει μια σαφή απάντηση.

 

Παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία μας από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ υπάρχουν στοιχεία ότι οι σωστές δόσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις. Ο καφές είναι ένα “πολύπλοκο” ρόφημα που παρέχει στον οργανισμό περισσότερες από 1.000 φυτικές βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, πολυφαινολών, λιπαρών οξέων και καφεΐνης. Πρόκειται για ένα γνωστό διεγερτικό ενώ πολλά από τα οφέλη του αποδίδονται στην καφεΐνη. Δείτε παρακάτω που αλλού βοηθάει ο καφές

 

Μπορεί να προσθέσει χρόνια ζωής

Μία μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 1 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι έπιναν λίγο ή καθόλου καφέ. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση 1 έως 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 15%.

 

Βελτιώνει τη διάθεση

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αισθάνεστε σίγουρα καλύτερα μετά το πρώτο φλιτζάνι καφέ. Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη που παρέχει ο καφές ενισχύει τη διάθεσή σας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine, από ερευνητές του Χάρβαρντ ανάμεσα σε περισσότερες από 50.000 γυναίκες μέσης ηλικίας, ανέφερε ότι εκείνες που έπιναν περισσότερο καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να πάσχουν από κλινική κατάθλιψη.

 

Προστατεύει από τη νόσο του Πάρκινσον

Σύμφωνα με το Parkinson’s Foundationη κατανάλωση καφέ φέρεται να διαδραματίζει ρόλο στην προστασία των ατόμων από τη νόσο του Πάρκινσον. Ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων, πληθυσμιακών μελετών που χρονολογούνται από το 1968 αναφέρουν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Πρόσφατα οι επιστήμονες έχουν σημειώσει πρόοδο στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο ο καφές προστατεύει τον εγκέφαλο από την ασθένεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη και το λιπαρό οξύ στον καφέ “συνεργάζονται”  για να βοηθήσουν στην προστασία των νευρώνων στον εγκέφαλο.

 

Ενισχύει την απόδοση

Όταν ο καφές καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες, φαίνεται ότι η καφεΐνη του βοηθά στην αύξηση της ισχύος, της ταχύτητας , της αντοχής και της ακρίβειας σε αθλήματα που διαρκούν από 60 δευτερόλεπτα έως αρκετές ώρες. Όταν απολαμβάνετε τον καφέ πριν την άσκηση, το κεντρικό νευρικό σύστημα διεγείρεται οι υποδοχείς του πόνου μειώνονται ενώ αυξάνονται και τα ποσοστά καύσης λίπους. Σε μια ανασκόπηση μελετών σχετικά με την καφεΐνη και την απόδοση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη αυξάνει την απόδοση της άσκησης κατά μέσο όρο 11,2%.

 

Προστατεύει από την νόσο Alzheimer

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταδεικνύουν ότι όσοι πίνουν καφέ μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Alzheimer (AD). Σε μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Neurological Research, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση καφέ είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όσοι έπιναν καφέ παρουσίασαν 30% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.