Ένας νέος κίνδυνος για τον βραζιλιάνικο καφέ
Ένα κλιματικό φαινόμενο που κατέστρεψε την παραγωγή τις Βραζιλίας 1902, 1918, 1975 και 1994, επέστρεψε.
Ο παγετός στο πιο επικίνδυνο επίπεδο είναι γνωστός ως «Μαύρος παγετός». Οι θερμοκρασίες φτάνουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα που τα φύλλα, τα κλαδιά, οι ρίζες ακόμα και οι καρποί των φυτών παγώνουν. Αν και η ποικιλία του καφέ Arabica αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, παρ’ όλα αυτά δεν διαθέτει τόσο αποτελεσματικούς μηχανισμούς προστασίας όσο τα πεύκα για να αντιμετωπίσει αυτό το φυσικό φαινόμενο.
Το φαινόμενο αυτό του «Μαύρου παγετού» χτύπησε και πάλι την Βραζιλία μετά από την τελευταία του επίσκεψη το 1994. Το πρωί της 1ης Ιουλίου 2021, λοιπόν, ένας τεράστιος αριθμός αναφορών έγινε από παραγωγούς, γεωπόνους και τεχνικούς σχετικά με αυτό το φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα στην πολιτεία του Minas Gerais έχουν πληγεί οι πόλεις που που βρίσκονται στα νότια. Στο Σάο Πάολο, ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής περιοχής γνωστό ως Mogiana – συμπεριλαμβανομένης της Franca, του μεγαλύτερου κόμβου παραγωγής καφέ στην πολιτεία – οι καλλιέργειες έχουν επίσης επηρεαστεί. Τέλος, στην πολιτεία Paraná, ο παγετός έπληξε σχεδόν το 100% της περιοχής, αλλά σύμφωνα με την Cocamar, έναν από τους σημαντικότερους συνεταιρισμούς στην πολιτεία, μόνο το 10% των καλλιεργειών επηρεάστηκε σοβαρά.
Η ζημιά που προκλήθηκε είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί. Οι νεότερες καλλιέργειες κάτω των τεσσάρων ετών γενικά επηρεάζονται περισσότερο από το κρύο, καθώς τα πιο λεπτά κλαδιά, οι ρίζες και οι κορμοί τους είναι πιο ευάλωτα. Επίσης, τα νεότερα φυτά έχουν λιγότερο πυκνό θόλο, κάτι που επιτρέπει την είσοδο κρύου αέρα και μειώνει την αποθήκευση θερμότητας τη νύχτα πριν από τον παγετό. Αν και η παραγωγή του 2021 δεν φαίνεται να επηρεάζεται, η ανησυχία μετατίθεται στο 2022. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το τέλος της περιόδου των βροχών τον Μάρτιο / Απρίλιο του 2021, πριν από τη μείωση των θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τα παροντικά φαινόμενα, θα καθορίσουν την παραγωγή τον επόμενο χρόνο.
Πηγή: dailycoffeenews.com