Ένα νέο υλικό από καφέ ως “απάντηση” στη χρήση πλαστικών
Η εταιρεία βιώσιμης ανάπτυξης AirXCoffee “λανσάρει” την Bio-Composite που επιτρέπει την παραγωγή αντικειμένων κατασκευασμένων από καφέ και άλλα ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά.
Μετά την πρωτοποριακή μάσκα από καφέ που ανέπτυξε, η AirXCoffee προχωρά ένα βήμα παρακάτω. Mε πρώτη ύλη τον bio-καφέ, μια συνθετική ύλη που προέρχεται από τους κόκκους, η AirXCoffee δημιουργεί αντικείμενα φιλικά προς το περιβάλλον που αντικαθιστούν τα πλαστικά μιας χρήσης. «Το νέο αυτό υλικό είναι πιο ανταγωνιστικό από το παραδοσιακό πλαστικό. Είναι φθηνότερο κατά 10% και βοηθά στη μείωση της εξάρτησης από υλικά με βάση τα ορυκτά», λέει ο Thanh Le, ιδρυτής της AirXCoffee.
Προϊόντα όπως επιτραπέζια σκεύη, κύπελλα πολυστυρολίου και γλάστρες μπορούν να κατασκευαστούν από αυτό το νέο προϊόν, με το Coffee Bio-Composite να έχει ήδη λάβει πιστοποίηση τριών αστέρων από την Tuv Austria. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα της σειράς Bio-Composite θα αποτελούνται από βιολογικά υλικά κατά 60-80% και χαρακτηρίζονται ως “food safe” από την Tuv Rheinland.
Για τη δημιουργία αυτού του υλικού συλλέγεται χρησιμοποιημένος καφές από τα coffee shop του Βιετνάμ, ξηραίνεται και στη συνέχεια “παντρεύεται” με ανακυκλωμένα υλικά, άμυλο, κυτταρίνη, ξύλο, φυσικές ρητίνες, κεριά και έλαια. Έτσι δημιουργείται η εν λόγω ύλη που είναι ανακυκλώσιμη, ελαφριά και δίνει την αίσθηση του σκούρου ξύλου ενώ αναδίδει αρώματα καφέ.
«Ο καφές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Βιετνάμ. Όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ παγκοσμίως, το Βιετνάμ είναι το κατάλληλο μέρος για την παραγωγή του πρώτου coffee bio-composite στον κόσμο», λέει ο Le. Το νέο υλικό παράγεται προς το παρόν σε πανεπιστημιακό εργαστήριο, αλλά αναμένεται να τεθεί σε διαδικασία μαζικής παραγωγής εντός 2021. «Η επανάσταση αυτή δεν αναμένεται να συμβάλει μόνο στον περιορισμό του πλαστικού μίας χρήσης, αλλά και να αποτρέψει την απόρριψη καφέ σε χώρους υγειονομικής ταφής που συνεπάγεται την απελευθέρωση αερίου μεθανίου, που έχει αντίκτυπο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου 28 φορές υψηλότερο από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα», λέει ο καθηγητής Phu Huynh, Πρύτανης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Χο Τσι Μινχ.
Πηγή: beanscenemag.com.au