Καφές χωρίς κόκκους γίνεται;
Kάπου στο μακρνό Σιάτλ, κάτι νέο “ψήνεται” που έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ο αέρας σε ένα επιστημονικό εργαστήριο που εδρεύει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο Σιάλτ, είναι ζεστός και αποπνέει ένα άρωμα ψητής, φρέσκιας java. Μια γυναίκα που φορά ποδιά εργαστηρίου είναι σκυμμένη πάνω από έναν μύλο άλεσης καφέ και αντί για κούπα, κρατά ένα γυάλινο σωλήνα. Κάτι λείπει όμως… κι αυτό είναι οι κόκκοι καφέ. Αυτό είναι το γραφείο της startup τεχνολογίας τροφίμων Atomo Coffee, όπου μια ομάδα επιστημόνων και χημικών τροφίμων με επικεφαλής τους φίλους και συνιδρυτές Andy Kleitsch και Jarret Stopforth εργάζονται πάνω σε ένα προτότυπο και πολλά υποσχόμενο project: να δημιουργήσουν κρέας χωρίς κρέας, αυγά χωρίς αυγά, γάλα χωρίς γάλα και καφέ χωρίς κόκκους. Ο τελευταίος παρασκευάζεται από ανακυκλωμένα συστατικά, όπως π.χ. φλοιό σπόρων ηλίανθου και καρπουζιού, που υποβάλλονται σε πατενταρισμένη χημική διαδικασία για την παραγωγής μορίων που “μιμούνται” τη γεύση και την αίσθηση που αφήνει ένα φλιτζάνι πραγματικού καφέ. Το εναλλακτικό αυτό ρόφημα μάλιστα, περιέχει ακόμη και καφεΐνη.
Η βιομηχανία καφέ είναι μια από τις πιο ευάλωτες παγκοσμίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα καφεόδεντρα ευδοκιμούν σε δροσερές περιοχές με διακριτές περιόδους βροχοπτώσεων και ξηρασίας. Ωστόσο η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί συρρίκνωση αυτών των περιοχών. Μέσα στις επόμενες επτά δεκαετίες, υπολογίζεται ότι ο arabica είναι πιθανό να απωλέσει τουλάχιστον το 50% του οικοτόπου του. Σε αυτή τη διαπίστωση συνοψίζεται και η σύλληψη της ιδέας της εν λόγω startup. Έπειτα από δύο χρόνια πειραμάτων και επιστημονικών μελετών, φέτος αναμένεται να γίνουν τα “αποκαλυπτήρια” του εναλλακτικού αυτού καφέ, διοχετεύοντας στην αγορά κουτιά cold brew. Στη συνέχεια η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί στον στιγμαίο καφέ, τον espresso και φίλτρου αλλά για το οικιακή χρήση.
Πηγή: seattletimes.com