Coffee Business Forum 2021: ο απολογισμός

Coffee Business Forum 2021: ο απολογισμός

Την Παρασκευή 28 Μαΐου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο Coffee Business Forum από την από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το portal coffeemag.gr και το περιοδικό Coffe&brunch.

 

Με κεντρικό θέμα «Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς» το Coffee Business Forum 2021, που διεξήχθη μέσα από την LiveOn την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP, έφερε σε απαφή ανθρώπους από τον χώρο της καφεστίασης αλλά και θεσμικούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Όλοι μαζί κλήθηκαν να περιγράψουν τα νέα δεδομένα και να μοιραστούν σκέψεις και ιδέες για το μέλλον, με ένα και μοναδικό στόχο: την ενδυνάμωση της αγοράς και του κλάδου του καφέ, που το προηγούμενο διάστημα άλλαξε άρδην και υπέστη «πλήγμα» λόγω του κορονοϊού.

 

Με μία είδηση ξεκίνησε το Forum, διά στόματος του Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, ο οποίος προανήγγειλε την αποχώρησή του από το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Μιας και είναι η τελευταία μέρα μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θέλω να πω πως η αγωνία που μας μετέφεραν οι εκπρόσωποι του κλάδου για τις ανάγκες του, μου δημιούργησαν ένα αίσθημα ευθύνης. Η κρίση σίγουρα δεν θα μας βρει όλους μαζί, κάποιοι δεν θα αντέξουνε. Οι κρίσεις δημιουργούν όμως και ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά.  «Ο κλάδος μετά από μια παρατεταμένη περίοδο περιορισμών βρίσκεται σε νέα εποχή που πρέπει να ξαναβρεί τον ρυθμό του και να επουλώσει τις πληγές που αφήνει πίσω η πανδημία» δήλωσε μεταξύ άλλων.

 

Στον εναρκτήριο λόγο του ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, αναφέρθηκε στις συνέπειες που επέφερε στον κλάδο της καφεστίασης η πανδημία. «Ο οικονομικός δείκτης έχασε 40 μονάδες εν καιρώ covid-19 και όλο αυτό επηρέασε την οικονομία αλλά και την κοινωνία της χώρας. Ο κλάδος της εστίασης το 2020 κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση 37,7%» δηλωσε μεταξύ άλλων.

 

Ο Γιάννος Β. Μπενόπουλος, Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, τόνισε πως η αγορά του καφέ παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα δημιουργούσε και δημιουργεί νέα trends. Εκτενή αναφορά έκανε ο κος Μπενόπουλος στα κρούσματα λαθρεμπορίου. Για την γενική εικόνα του κλάδου είπε πως τα πράγματα γενικότερα είναι δύσκολα και έδωσε έμφαση στην ανάγκη λήψης “εξυπνότερων” και όχι αποκλειστικά οριζόντιων μέτρων, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα.

 

Το συνέδριο συνεχίστηκε με το 1ο Panel με τίτλο «Κίνητρα και πρωτοβουλίες της πολιτείας για την ενίσχυση της βιομηχανίας του καφέ και των επιχειρήσεων της καφεστίασης» και ομιλητές τους Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Γιάννο Β. Μπενόπουλου, Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Στέφανο Σακάρο, Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ και συντονιστή τον δημοσιογράφο Χρήστο Κώνστα, Head of Content της Ethos Media SA. Ο Σακάρος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, με τον κ. Σταμπουλίδη να απαντά ότι εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ή κάποιο ισοδύναμο μέτρο, είναι δυνατή η κατάργηση του φόρου. Ο κος Μπενόπουλος έδωσε έμφαση στην επίλυση πρακτικών θεμάτων, όπως η πάταξη του παρεμπορίου/λαθρεμπορίου. Σε αυτό το σημείο ο κος Σταμπουλίδης ανακοίνωσε τη διάθεση κονδυλίων ύψους 30 εκατ. Ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την πάταξη του παρεμπορίου. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κος Καββαθάς είπε πως είναι αναγκαίο «να ξαναδούμε από την αρχή το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο εστίασης». Πρόσθεσε πως η επιβολή φόρων, δεν είναι αρκετή.  «Πρέπει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε φορολογική αρχή και φορολογούμενο, αυτή είναι η λύση» είπε.

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις των ομιλητών και στο 2ο Panel με τίτλο: «Το νέο πρωτόκολλο λειτουργίας των επιχειρήσεων της καφεστίασης και η νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία». Σε αυτό συμμετείχαν οι Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Mega Brokers ΑΕ, Δημήτριος Κορωνάκης, Δικηγόρος, Managing Partner, Koronakis Partners Law Firm, Σταύρος Λαμπρινίδης, AST Authorised SCA Trainer, WCE Certified Judge, SCA Coffee Diploma, Education Cordinator SCA GREECE, Αλέξανδος Παπαδούλης, ιδιοκτήτης Palazzo Cafe, με συντονίστρια την κα Κατερίνα Θεοδωροπούλου, Δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Προγράμματος του συνεδρίου. Ο κος Χατζηθεοδοσίου, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία και πρέπει να αποτελέσει τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, όπως είπε, στα πλάνα χρηματοδοτήσεων δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στις ΜμΕ επιχειρήσεις. «Πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα κεφάλαια για να επανεκκινηθεί η οικονομία. Χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο» ανέφερε. Ο κοςΚορωνάκης πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού Επιμελητηρίου Εστίασης, ώστε να εκπροσωπηθούν οι 80.000 και πλέον επιχειρήσεις καφεστίασης. Ο κος Παπαδούλης στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων ανέφερε πως «πρέπει να αναπτύξουμε τα δικά μας brands καφέ και να μπούμε στην διεθνή αγορά». Από τη μεριά του, ο κος Λαμπρινίδης τόνισε πως «βελτιώθηκε το delivery, ενώ αναπτύχθηκε και το home barista εν μέσω πανδημίας».

 

Στο Coffee Business Forum 2021 μίλησε ο κος Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών & Πρόεδρος ΔΣ της Enterprise Greece. Στην ομιλία του με τίτλο: «Η εξαγωγή του καφέ στην Ελλάδα και το μέλλον του κλάδου», ο κος Σμυρλής κατέθεσε την άποψη ότι και η χώρα μας μπορεί να αναπτυχθεί στην παγκόσμια αγορά, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό. «Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τα brands της που μέχρι στιγμής κάνουν εξαγωγή σε Κύπρο, Ρουμανία και Αμερική. Πρέπει να αναπτύξουμε νέα χαρμάνια και προϊόντα, ο κόσμος ζητά συνεχώς νέες γεύσεις. Οι προτάσεις νέων γεύσεων και η κατοχύρωση πατέντας αποτελούν ευκαιρίες για την είσοδο μας στην παγκόσμια αγορά» τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου: Στρατηγικές – Επενδύσεις – Success Stories», μίλησαν εξέχοντα πρόσωπα από τον κόσμο του καφέ, συγκεκριμένα ο κος Γιάννης Ταλούμης, taf’s CEO & Head of Quality, ο κος Αντώνης Αυγερόπουλος, Business Executive Officer, Nespresso South East Europe, η κα Τατιανή Καμπιώτη, Business Executive Officer, Nestlé Professional, ο κοςΣτέλιος Ρουμελιώτης, Ιδρυτής, Coffee Lab, ο κος Παναγιώτης Χάσκος, CEO της HASKOS-Caffe Luigi, η κα Αλίκη Παπαδάκη, Υπεύθυνη Εξυπηρέτησης Πελατών, Nielsen IQ.

 

O κος Ταλούμης παρουσίασε τους μεγαλύτερους σταθμούς στην ιστορία της taf και μία μικρή “ακτινογραφία” της αγοράς. Ο κος Αυγερόπουλος επεσήμανε ότι στόχος της Nespresso ήταν και είναι το καλύτερο customer experience, ώστε ο πελάτης να επιδιώκει την άριστη σχέση με την εταιρεία. Η κα Καμπιώτη παρέθεσε τις φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις της Nestlé, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο νέο εγχείρημα Roastelier, τελειοποιώντας την τέχνη του καβουρδίσματος στο κατάστημα. Ο κος Ρουμελιώτης επέλεξε το Coffee Business Forum 2021 για να δώσει μία θετική είδηση. Όπως είπε, η Coffee Lab, με 10ετή πορεία στον χώρο του franchise, επεκτείνεται πλέον με κατάστημα στη Σαουδική Αραβία. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η πανδημία μας έφερε κοντά και σαν εστίαση πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, καθώς μετά τον τουρισμό, κινούμε την μεγαλύτερη βιομηχανία» πρόσθεσε. Ο κος  Χάσκος ανακοίνωσε το νέο project της εταιρείας του, το “Fabrica de Café”, ένα project εξωστρέφειας. «Πρόκειται για έναν χώρο παραγωγής μία ακαδημία, έναν χώρο για να πειραματιζόμαστε για να ακούμε τους πελάτες μας» είπε. Μία άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα της Nielsen IQ για τις «Τάσεις και Δυναμικές της κατηγορίας του καφέ στο ελληνικό λιανεμπόριο» παρουσίασε η κα Αλίκη Παπαδάκη.

 

Δύο ακόμη σημαίνοντα πρόσωπα μίλησαν για την επόμενη ημέρα και τις εξελίξεις με τα νέα δεδομένα της αγοράς, στην δεύτερη ενότητα του Forum. Πρόκειται για τους κ.κ. Κωνσταντίνος Αγαδάκης, CCO – Chief Commercial Officer, Barista Pro και Ελευθέριο Μακριδάκη, Διευθύνων Σύμβουλος & Υπεύθυνος ποιότητας και δημιουργίας νέων προϊόντων, Εlmak Beverage. «Μπαίνουμε στον κανόνα της αυτοματοποίησης. Μία από τις επενδύσεις μας ήταν η δημιουργία ενός μοναδικού app στην Ευρώπη που περιλαμβάνει συνταγές με όλα τα προϊόντα της barista pro » είπε ο κοςΑγαδάκης. «Το 2020 έγινε πραγματικότητα το όνειρο του νέου πρότυπου εργαστηρίου παραγωγής σοκολάτας με φιλοσοφία κορυφαίων προϊόντων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Μακριδάκης.

 

Το Coffee Business Forum 2021 ολοκληρώθηκε με Β2Β Συναντήσεις Γνωριμίας μεταξύ των συμμετεχόντων του συνεδρίου και με την Κλειστή Συνάντηση Εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών του κλάδου με θεσμικούς φορείς μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «Καφεστίαση: πραγματικότητα, ανάγκες και προοπτικές μετά το άνοιγμα της αγοράς» και κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ΓΓ Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι κ.κ. Γιάννος Μπενόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΚ, Γεώργιος Κουράσης, ΓΓ ΠΟΕΣΕ, Δημήτριος Κορωνάκης, Δικηγόρος, Managing Partner, Koronakis & Partners Law Firm και ο κος Γιάννης Τριανταφύλλου, Διευθυντής Marketing του ethosGROUP.

 

Υπεύθυνοι προγράμματος ήταν ο Κώστας Καπερώνης, Sales Director, Coffee Business και η δημοσιογράφος Κατερίνα Θεοδωροπούλου.

 

Η διοργάνωση του Coffee Business Forum 2021 υποστηρίχθηκε με την Χορηγία και την Αιγίδα μιας πληθώρας σημαντικών εταιρειών και φορέων από την ελληνική αγορά:

 

Assocciate Sponsors: BARISTA PRO, OTE AΣΦΑΛΙΣΗ, taf

 

Premium Corporate Participation Sponsors: Coffee Lab, Cortese Café, Everest, HASKOS – Caffe Luigi, Nestle Professional

 

Corporate Participation: Οgilvy, InNews

 

ΑιγίδεςΥπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας, Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ),  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & ΣυναφώνΕπαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και Σύνδεσμος ΕπιχειρήσεωνΕπεξεργασίας Καφέ (ΣΕΕΚ).

 

Communication Sponsors: Coffee+brunch, coffeemag.gr, banks.com.gr, Αθηναικό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ONEMAN, ΝEWPOST, FNB Daily, HO.RE.CA OPEN, Snack&Coffee, STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, TVSTAR.GR, THESSALONIKI NEWS, KRΙTΙ 24, LarissaPress, PIRAEUS 365, XANTHI NEWS, Ε-Ptolemaios.gr, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK

 

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου https://ethosevents.eu/event/coffee-business-forum-2021/, καθώς επίσης και τα social κανάλια FacebookLinkedIn, και YouTube.