Banana Bread: Ένα ψωμί από… μπανάνα
Φτιάχνεται εύκολα μιας και δεν θέλει καθόλου ζύμωμα. Είναι νόστιμο, αφράτο και ιδανική παρέα για μια κούπα καφέ και σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του.
Από τον Βασίλη Δημαρά
Το Banana bread γνώρισε μεγάλες δόξες κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Ήταν από τα γλυκά που αναζητήθηκε όσο κανένα άλλο στο Google και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιδόθηκαν να το φτιάξουν. Ανάμεσα τους και εγώ αν και η γνωριμία μας είχε ήδη κρατάει χρόνια. Είμαστε, αυτό που λένε «παλιοί γνώριμοι» μιας και οι μπανάνες συγκαταλέγονται στα φρούτα που καταναλώνω σχεδόν καθημερινά. Πολλές φορές, λοιπόν αγοράζω πιο πολλές από ότι θα έπρεπε και επειδή μαυρίζουν (ωριμάζουν) πολύ εύκολα, για να μην τις πετάξω, φτιάχνω αυτό το μαλακό, νωπό ψωμί που μπορεί να σταθεί δίπλα τόσο στον πρωινό όσο και στον απογευματινό μου καφέ.
Το αποκαλούν το «ψωμί της κρίσης» γιατί γεννήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση του 30 που χτύπησε την Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο – φανταστείτε ότι εκείνοι την περίοδο οι άνεργοι Αμερικανοί έφτασαν τα 15 εκατομμύρια. Οι τότε νοικοκυρές προσπαθούσαν να μην πετάξουν τίποτα φαγώσιμο, έτσι έβρισκαν τρόπους για να εκμεταλλεύονται τα λίγα υλικά που διέθεταν στις κουζίνες τους. Κάτι ανάλογο έγινε και με τις ευπαθείς μπανάνες. Για να μην τις πετάξουν τις έβαζαν σε κέικ, ζύμες, τούρτες και κάπως έτσι προέκυψε και το Banana bread. Κάπου εδώ να σας πω ότι στις αρχές του 1930 ήταν που έκανε και την εμφάνιση της η μαγειρική σόδα και το μπέκιν μπάουντερ που συνδυάστηκαν με την συνταγή του εν λόγω ψωμιού που δεν ήθελε ξεκούραση για να φουσκώσει αλλά ούτε και ζύμωμα. Με την αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας, κάπως το Banana bread ξεχάστηκε, για να επιστρέψει και πάλι δριμύτερο εν μέσω μιας άλλης κρίσης: εκείνης της υγειονομικής που ζούμε τώρα.
Το αποκαλούν το «ψωμί της κρίσης» γιατί γεννήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση του 30 που χτύπησε την Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο.
Το Banana bread λοιπόν, όπως σας είπα και πιο πάνω είναι ένα είδος ψωμιού που δεν χρειάζεται να περιμένετε να φουσκώσει. Κοινώς δεν περιέχει μαγιά. Δεν θέλει καθόλου ζύμωμα αλλά μόνο ανακάτεμα όλων των υλικών ώστε να ομογενοποιηθούν καλά. Του ταιριάζει πολύ η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί αλλά και άλλα φρούτα. Μπορεί, επίσης να έχει και vegan μορφή, αν του αφαιρέσουμε τα αυγά και αντικαταστήσουμε το ζωικό βούτυρο μ’ ένα φυτικό.
Παρακάτω θα βρείτε την δική μου συνταγή για Banana bread, παρ’ όλα αυτά μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε.
Υλικά
220 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
150 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
150 γραμμ. μαύρη ζάχαρη
125 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αυγά
10 γραμμ. baking powder
2 γραμμ. αλάτι
4 ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες
2 κουταλιές του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλια και τα αυγά ένα- ένα κάθε φορά – και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο χρόνο ακόμα. Σ’ αυτό το μείγμα ρίχνουμε ύστερα, τις πολτοποιημένες μπανάνες καθώς και την σοκολάτα που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια ή έχουμε τρίψει. Τέλος, προσθέτουμε σε δόσεις και πάντα ανακατεύοντας, τα στερεά μας (αλεύρι, αλάτι, baking powder) μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα μας. Το αδειάζουμε σε μια φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς.