4 χρόνια για να ανακάμψουν οι αλυσίδες καφέ στη Βρετανία. Στην Ελλάδα;
Mεγάλο πλήγμα δέχεται εδώ και έναν χρόνο ο κλάδος του καφέ παγκοσμίως, εν μέρει λόγω των μαζικών lockdowns ελέω covid-19 αλλά και των αναταραχών που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Στη Βρετανία, εκτιμάται ότι οι αλυσίδες καφέ θα χρειαστούν τέσσερα τουλάχιστον χρόνια για να ανακάμψουν αφού δοθεί μια δραστική λύση στο ζήτημα της πανδημίας. Όπως εκτιμά ο όμιλος Allegra Group, ο κορωνοϊός έχει επιφέρει τεράστια οικονομική ζημία, της τάξης των 2 δισ. στερλινών όσον αφορά τις πωλήσεις από τις αλυσίδες καφέ.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου οι συναλλαγές μέσω take-away έριξαν το ποσοστό των πωλήσεων κατά 40% συγκριτικά με πέρυσι στις αλυσίδες όπως Costa Coffee και η Starbucks Corp. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η ανάκαμψει δεν θα έρθει πριν το 2024 παρόλο που υπάρχει «βαθιά αβεβαιότητα» σχετικά με τις προοπτικές.
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε αρκετά τον κλάδο είναι και η αναστάτωση που επέφερε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. γεγονός που είχε επίσης αντίκτυπο στην οικονομία και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Τι γίνεται με την Eλλάδα;
Oι προβλέψεις είναι εξίσου δυσοίωνες για ολόκληρη την εστίαση. Aν αναλογιστούμε ότι τα καταστήματα καφέ για παράδειγμα έκλεισαν σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα συγκριτικά με τη Βρετανία και άνοιξαν μόνο το καλοκαίρι, για να ξανακλείσουν από τα τέλη Οκτωβρίου 2020 έως και σήμερα, τότε εύκολα μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Και όχι μόνο για τις αλυσίδες αλλά και για τα μικρά καφέ της γειτονιάς. Πολλά εξ αυτών δεν κατάφεραν να οργανώσουν έγκαιρα τη λειτουργία delivery και take away, ενώ πολλοί την ξεκίνησαν και τη σταμάτησαν διότι αποδείχθηκε ασύμφορη, εφόσον «χρειάζεται ειδική οργάνωση για κάτι τέτοιο», όπως τονίζουν οι επιχειρηματίες.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, πολύ πρόσφατα έκανε λόγο για «αγανάκτηση και φόβο για το μέλλον» από πλευράς επιχειρηματιών.
«Είμαστε κλειστοί εδώ και πέντε και πλέον μήνες, ενώ δουλέψαμε με μείον 50-56 % το καλοκαίρι και με τοπικά lockdown», είπε, τονίζοντας πως «αν δεν στηριχτούν πραγματικά από την κυβέρνηση οι επιχειρήσεις, μία στις δύο θα κλείσει». Οι επιχειρήσεις της εστίασης υπολογίζονται σε 81.000 στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ.