Άνοιγμα εστίασης: Τι θέλουν οι επιχειρηματίες, τι λέει η κυβέρνηση
Λύση για τον “γρίφο” του ανοίγματος στην εστίαση αναζητούν τα εμπλεκόμενα μέρη, με το τοπίο να παραμένει θολό, ελέω covid-19
Σε χθεσινές του δηλώσεις o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το “στίγμα” των προθέσεων της κυβέρνησης λέγοντας πως ακόμη “δεν έχει έρθει η ώρα της εστίασης”. Ξεκαθάρισε δε πως τα καταστήματα θα ανοίξουν όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει, και η επιτροπή εγκρίνει τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο υπουργός υπενθύμισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες τους συμβούλεψε να τα προμηθευτούν για να τα έχουν προς χρήση «όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση».
Διευκρίνισε δε πως εάν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει τότε θα τεθεί το ζήτημα ανοίγματος της εστίασης σε 2-3 εβδομάδες.
Αντίθετοι με το άνοιγμα τον Φεβρουάριο υπό άκρως περιοριστικά μέτρα οι επιχειρηματίες
Από την μεριά τους οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων εντός Φεβρουαρίου, με τους φημολογούμενους περιορισμούς (αποκλειστική λειτουργία εξωτερικών χωρών με θερμαντικά σώματα, μικρός αριθμός πελατών, κρατήσεις κλπ).
Ενδεικτικά, μιλώντας στο Voria.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης είπε ότι σε ερώτηση που έθεσε η Ένωση, μέσω ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας, το προηγούμενο Σάββατο, σε επιχειρηματίες της εστίασης, το 88% των συμμετεχόντων δήλωσε αντίθετο στο άνοιγμα της εστίασης το Φεβρουάριο υπό τους όρους που συζητούνται.
«Δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων του κλάδου μας και των συναρμόδιων υπουργών. Όλα αυτά που ακούγονται είναι απόψεις ανθρώπων που δεν γνωρίζουν την εστίαση. Για να λειτουργήσει ένα κατάστημα εστίασης θέλει μίνιμουμ τέσσερις εργαζόμενους. Αν έξω έχει πέντε – δέκα πελάτες πως θα μπορέσει ο επιχειρηματίας να αντεπεξέλθει; Πώς θα καθίσει στα μέσα Φεβρουαρίου ο πελάτης να φάει έξω; Πολύ πιθανόν να φύγει με πνευμονία, ακόμη και αν υπάρχουν θερμαντικά σώματα. Επιπρόσθετα για να ανοίξει μια επιχείρηση εστίασης το λιγότερο χρειάζεται 3.000 ευρώ, δεν μπορούμε να συσσωρεύσουμε άλλα χρέη» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης υπογραμμίζοντας πως η λύση ακορντεόν στην εστίαση δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Το τελευταίο που θελουμε είναι να ανοίξουμε για μια – δυο εβδομάδες και να ξανακλείσουμε. Έχουμε πετάξει τρόφιμα με τα lockdowns, τώρα κοντεύουν να λήξουν και τα κιβώτια με τις μπίρες» λέει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης.
Αυτό που ζητούν οι άνθρωποι της εστίασης είναι να ανοίξουν με ασφάλεια και να έχουν συνέχεια καθώς ο κλάδος τους απασχολεί περί τα 350.000 άτομα πανελλαδικά.