H σοκολάτα των… Αζτέκων έχει μια πικάντικη πινελιά!
Βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα και οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε την περίοδο αυτή τα ζεστά ροφήματα.
Ένα από τα αγαπημένα μας είναι φυσικά η γλυκιά σοκολάτα η οποία μας έρχεται από την μακρινή, κεντρική Αμερική και η εμφάνισή της χρονολογείται τουλάχιστον από το 2.000 π.Χ..
Και μπορεί η σοκολάτα να παραπέμπει στο πιο γλυκό έδεσμα, ωστόσο το αρχικό της όνομα συνδέεται με μια λέξη της αρχαίας γλώσσας των Αζτέκων, που σημαίνει «πικρό νερό».
Πολλές φυλές της τότε εποχής στην προκολομβιανή Αμερική απολάμβαναν συχνά το ρόφημα της ζεστής σοκολάτας. Οι Μάγιας και οι Αζτέκοι, για να “σπάσουν” τα bitter στοιχεία του κακάο, προσέθεταν πολλά μπαχαρικά, μεταξύ των οποίων και καυτερές πιπεριές τσίλι.
Η συνήθεια αυτή παραμένει ακόμη και σήμερα και παρά το περίεργο αυτό πάντρεμα εάν οι δόσεις είναι σωστές τότε έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα που σας κρατάει ζεστούς!
Διαβάστε παρακάτω τη μέθοδο παρασκευής της:
Yλικά
- Στιγμιαίο ρόφημα σοκολάτας
- Γάλα
- Κανέλα
- Μια πρέζα αλάτι
- 1 κόκκινη πιπεριά (χωρίς τα σπόρια)
- Καστανή ζάχαρη ή μέλι
- 1 σφηνάκι μπράντυ ή κονιάκ (προαιρετικά)
Παρασκευή
- Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε το γάλα και την κόκκινη πιπεριά
- Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να κάψει το γάλα
- Αφαιρούμε την πιπεριά και την πετάμε
- Διαλύουμε τη ζάχαρη ή το μέλι στο ζεστό γάλα
- Ετοιμάζουμε τη σοκολάτα σύμφωνα με τη οδηγίες του κατασκευαστή
- Προσθέτουμε την κανέλα και το αλάτι
- Σερβίρουμε, προσθέτοντας και το σφηνάκι μπράντυ, αν το επιθυμούμε
Tip 1: Προσαρμόστε την ποσότητα των μπαχαρικών ανάλογα με τα δικά σας γούστα, ενώ καλό θα ήταν η σοκολάτα που επιλέγετε να έχει πηχτή υφή.
Tip 2: ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λατινοαμερικάνικες πιπεριές, όπως serrano ή chipotle. Υπόψη, οι μεσογειακές πικάντικες πιπεριές συνήθως δεν συνάδουν γευστικά με την σοκολάτα.
Σερβίρουμε το ρόφημά μας ζεστό, σε χορταστική πήλινη / κεραμική κούπα, ιδανικά με ένα μπισκότο ή ένα κρουασάν για συνοδευτικό και καλή απόλαυση!