Όταν ο μονοποκιλιακός καφές μπαίνει στο μπρίκι
Μια καινούργια πρόταση από τον Λουμίδη Παπαγάλο φέρνει μια ευχάριστη αναστάτωση στον παραδοσιακό ελληνικό καφέ.
Η προετοιμασία του είναι κάτι σαν τελετουργία. Θέλει χρόνο και υπομονή. Ο ελληνικός καφές –ή πιο σωστά καφές στο μπρίκι – είναι πολύ στενά συνδεδεμένος με την παράδοση μας. Και αυτή η σχέση κρατάει πολλά χρόνια. Το χαρακτηριστικό του άρωμα, από την ποικιλία Rio, έχει συντροφέψει πολλές στιγμές από την ζωή μας, γιατί όλοι μας έστω και μια φορά ένα φλιτζάνι ελληνικό, το έχουμε πιει.
Παραδοσιακά ο καφές στο μπρίκι ήταν ένα blend (χαρμάνι) από τον συνδυασμό της ποικιλίας Arabica, Robusta, σε μεγάλο βαθμό, και Rio. Ο τελευταίος μάλιστα είναι εκείνος που τον έκανε να ξεχωρίζει και να έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό άρωμα αλλά και γεύση. Με την διάδοση του λεγόμενου «Τρίτου κύματος» του καφέ, που προωθεί την κουλτούρα του ποιοτικού καφέ (specialty coffee) ήταν φυσικό ο μονοποικιλιακός καφές (οι κόκκοι του είναι από μια μόνο ποικιλία) να εισχωρήσει και στα λημέρια του καφέ στο μπρίκι, cezve/ibrik όπως αποκαλείται στη γλώσσα των baristi. Η αλήθεια είναι ότι τους συναντάμε σπάνια εκεί έξω στα coffee shop, γιατί είναι λίγο πιο ακριβοί από το συνηθισμένο και δύσκολα αλλάζουν οι συνήθειες.
Να όμως που έρχεται ο Λουμίδης Παπαγάλος να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα λανσάροντας στην αγορά ένα 100% Arabica καφέ για το μπρίκι. Οι πράσινοι κόκκοι που χρησιμοποιούνται για τον εν λόγω καφέ είναι Yellow Bourbon (της ποικιλίας Arabica). Έρχονται από μια φάρμα της Βραζιλίας όπου τα καφεόδεντρα φύονται πάνω από τα 1.000 μέτρα, ενώ η επεξεργασία που ακολουθείται είναι η «honey process». Το αποτέλεσμα που παίρνουμε στο φλιτζάνι είναι ένας καφές με ήπιο σώμα, με αρώματα σοκολάτας γάλακτος, καβουρδισμένων ξηρών καρπών και ανθεών πορτοκαλιού.