Ένας καφές στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO;

Ένας καφές στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO;

Ο εσπρέσο είναι ο αγαπημένος καφές των Ιταλών καθώς οι “ρίζες” του βρίσκονται στο Τορίνο, εκεί όπου το 1884 ο Άντζελο Μοριόντο  εφηύρε τη μηχανή για την παραγωγή του.

 

Τώρα οι Ιταλοί παραγωγοί πάνε ένα βήμα… παρακάτω ζητώντας το προϊόν να μπει στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Μια ιταλική κοινοπραξία αναφέρει ότι η πολιτιστική και οικονομική σημασία του πρέπει να προστατευθεί από τον”εξωχώριο” ανταγωνισμό που ισχυρίζονται πως χρησιμοποιεί λανθασμένα το όνομα espresso.

 

Ο espresso είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένος στην καθημερινή κουλτούρα του ιταλικού έθνους,προσθέτει έσοδα 4 δισ. δολαρίων στην οικονομία της χώρας κάθε χρόνο και δημιουργεί 7.000 θέσεις εργασίας σε εθνικό επίπεδο.

 

“Ο εσπρέσο ανήκει στην Ιταλία και η Ιταλία ανήκει στον εσπρέσο. Είναι πλούσιος στη γεύση, μια γεύση που γίνεται γέφυρα επικοινωνίας”  ανέφερε ο Luigi Morello, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας για την Προστασία του Παραδοσιακού Ιταλικού Καφέ Espresso

 

Μετά από πέντε γενιές, η συνταγή εσπρέσο της οικογένειας Saquella παραμένει ένα μυστήριο… “Υπάρχουν πολλά μυστικά, αν τα πω όλα δεν θα υπήρχαν άλλα. Πάνω από όλα ωστόσο μεγάλο ρόλο στην παραγωγή ενός καλού καφέ διαδραματίζουν το σωστό ψήσιμο και η ορθή χρήση των μηχανών “είπε ο Άρναλντο Σακίλλα.

 

Η Saquella Espresso εισάγει συστατικά από 20 διαφορετικές χώρες και η εταιρεία περιγράφει το τέλειο ρόφημα ως  μια «πολύπλοκη επιστήμη». Στο μεταξύ η ιταλική κοινοπραξία δημιούργησε έναν ιστότοπο για τη συλλογή υπογραφών από ολόκληρη τη χώρα με στόχο ο καφές να χαρακτηριστεί τελικά προστατευόμενο προϊόν από την UNESCO.