Chemex: Ένα καλαίσθητο σκεύος παρασκευής καφέ φίλτρου
Έχει γοητευτικές καμπύλες, σχεδιάστηκε από έναν Γερμανό χημικό, ποζάρει σε χιλιάδες φωτογραφίες στο Instagram και έχει τον τρόπο να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του καφέ.
Από τον Βασίλη Δημαρά
Γοητεύτηκα αμέσως από την εμφάνιση του. Πριν ακόμα καν μάθω τι είναι, πως το χρησιμοποιούμε και τι αποτελέσματα έχει. Ήταν κάτι σαν έρωτας με την πρώτη ματιά. Το Chemex είναι από τα «παιχνίδια» του καφέ που λατρεύω και για αυτό σε χρόνο ρεκόρ μπήκε στη συλλογή μου. Και όχι για διακοσμητικούς λόγους – άσχετα αν η μητέρα μου το έκανε ανθοδοχείο. Το καμπυλόγραμμο Chemex, λοιπόν, είναι ένα σκεύος παρασκευής καφέ φίλτρου και όχι ένα όργανο σε χημικό εργαστήριο. Σχεδιάστηκε από τον Γερμανό χημικό – οξύμωρο ε; – Dr. Peter Schlumbohm, το 1941 και είναι φτιαγμένο από μη πορώδες, πυρίμαχο γυαλί. Έχει σχήμα κλεψύδρας, κι ένα ξύλινο κολάρο, σαν λαβή για εύκολη χρήση, με δερμάτινο κορδονάκι. Αυτός ο έξυπνος, πρακτικός και ιδιαίτερος σχεδιασμός του, του έδωσε μια θέση στη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης τόσο στη Νέα Υόρκης όσο στη Φιλαδέλφεια αλλά και στο Corning Museum of Glass.
Πάμε όμως να δούμε τι διαφορετικό είναι αυτό που προσφέρει το Chemex ώστε να το επιλέξουμε. Αρχικά το φίλτρο που χρησιμοποιούμε είναι κατά 20% με 30% πιο βαρύ (δηλαδή αρκετά χοντρό) από τα συνηθισμένα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι δεν επιτρέπει σε πολλά από τα έλαια του καφέ να περάσουν στην κούπα. Έτσι λοιπόν, το αποτέλεσμα που θα πάρουμε στο φλιτζάνι είναι ένα «καθαρό», σχεδόν διάφανο, χωρίς ιζήματα ρόφημα, που μοιάζει πολύ με τσάι. Τα τυχόν πικρά στοιχεία που ίσως να είχε ο καφές μειώνονται, ενώ παράλληλα τονίζονται περισσότερο τα αρωματικά και τα γευστικά του χαρακτηριστικά. Οπότε η κούπα που παίρνουμε δεν έχει καθόλου οξύτητες, ούτε πικράδες αλλά έντονα αρώματα και πλούσια γεύση. Κάτι ακόμα διαφορετικό από τις άλλες μεθόδους που προσφέρει είναι ότι λόγω της καθαρότητάς του αποτελέσματος που δίνει, ο καφές μπορεί να αποθηκευτεί και να ζεσταθεί ξανά, χωρίς να χάσει μεγάλος μέρος από τη γεύση του (αυτό δεν συνιστάται στις υπόλοιπες μεθόδους παρασκευής καφέ φίλτρου).
Αυτός ο έξυπνος, πρακτικός και ιδιαίτερος σχεδιασμός του, του έδωσε μια θέση στη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης τόσο στη Νέα Υόρκης όσο στη Φιλαδέλφεια αλλά και στο Corning Museum of Glass.
Για να παρασκευάσουμε καφέ φίλτρου με το Chemex δεν θα δυσκολευτούμε πολύ. Ο τρόπος δεν είναι εντελώς διαφορετικός από αυτό που γνωρίζουμε για τις άλλες μεθόδους φίλτρου. Το μόνο που απαιτεί είναι λίγο χρόνο παραπάνω. Καταρχήν χρειαζόμαστε τα ειδικά σχεδιασμένα (αποκλειστικά για αυτό το σκεύος) φίλτρα, τα οποία τα τοποθετούμε στο μεγάλο στόμιό του. Στη συνέχεια βρέχουμε καλά το φίλτρο με ζεστό νερό, ζεσταίνοντας ταυτόχρονα και το σκεύος, βάζουμε 30 γραμμάρια χοντροαλεσμένου καφέ (για δύο κούπες) και ξεκινάμε την εκχείλιση του ζεστού νερού (σε θερμοκρασία περίπου 92°C). Κάνουμε μια πρώτη εκχείλιση με γύρω στα 100 ml νερό, ώστε να βρέξουμε καλά όλο τον αλεσμένο καφέ και μετά σιγά-σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα του νερού μέχρι να φτάσουμε τα 500ml που απαιτούνται συνολικά. Μετά από τέσσερα με τεσσεράμισι λεπτά ο καφές μας θα είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Αν, λοιπόν, είστε λάτρης του καφέ φίλτρου, σαν και εμένα, το Chemex είναι ένα από τα σκεύη που θα πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας. Δεν είναι μόνο το γοητευτικό, μινιμαλιστικό design του, η εύκολη του χρήση αλλά και το πολύ αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα του που θα σας κάνει να το λατρέψετε.