Ο κύριος και η κυρία Κροκ
Ένα νόστιμο «ζευγάρι» σάντουιτς που δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από ένα brunch.
Φανταστείτε τον ήχο του φρυγανισμένου ψωμιού που σπάει κάτω από την πίεση του μαχαιριού. Τις «ελαστικές» ίνες από το λιωμένο τυρί που τυλίγονται σαν ιστός αράχνης γύρο από το πιρούνι. Το αυγό που σκάει σαν ηφαίστειο και ρίχνει την λάβα του (κρόκο) σ’ όλο το πιάτο. Και όλα αυτά με μια δόση από ζαμπόν και πλούσιας λαχταριστής μπεσαμέλ. Σατανικό; Εγώ θα σας έλεγα κολασμένα απολαυστικό. Αυτή είναι η κυριά Κροκ (croque Madame) που έχει κατακτήσει όλα τα μενού brunch ανά τον κόσμο.
Η νόστιμη αυτή κυρία έχει φυσικά και σύζυγο: το κροκ μεσιέ (Croque Monsieur). Ένα απλό, ζεστό σάντουιτς που φτιάχνεται με ψωμί, τυρί, ζαμπόν και φυσικά βούτυρο. Για το πότε εμφανίστηκε υπάρχουν πολλές εκδοχές και διάφορες ιστορίες. Κάποιοι λένε ότι η πρώτη εκδοχή του προέκυψε τυχαία από έναν εργάτη που άφησε κατά λάθος το σάντουιτς που είχε για κολατσιό, πάνω σε μια θερμάστρα. Βέβαια, η Γαλλική γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια Larousse Gastronomique, υποστηρίζει ότι ήταν ιδέα του Μισέλ Λουναρκά, ο οποίος και το πρωτοσέρβιρε το 1910 στο café Le Bel Âge.
Όπως και να έχει, ο εν λόγω «κύριος» με την απλότητα του κατέκλυσε, για πολλούς παραδόξως, τα μενού των γαλλικών μπιστρό, καφέ και μπρασερί. Έγινε, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, το πιο χαρακτηριστικό γρήγορο σνακ του Παρισιού και στη συνέχεια έκανε διεθνή καριέρα αποκτώντας οπαδούς σε όλο τον κόσμο.
Το κροκ μεσιέ δεν είναι πολύ δύσκολο να το φτιάξετε. Φρυγανίστε δύο φέτες άσπρου ψωμιού φόρμας, κατά προτίμηση – γίνεται πολύ ωραίο και με προζυμένιο. Πάνω σε αυτές τοποθετήστε μια φέτα τυριού που λιώνει εύκολα (έμενταλ, γραβιέρα ή τσένταρ για περισσότερη νοστιμιά), μια φέτα βραστό ζαμπόν ή γαλοπούλα και μια δεύτερη φέτα τυριού. Στη συνέχεια αλείψτε και τις δύο εξωτερικές φέτες με αρκετό βούτυρο και στην πάνω πλευρά του σάντουιτς απλώνετε μπόλικο τριμμένο τυρί. Βάλτε το σε ένα ταψάκι και ψήστε το, στο γκριλ, μέχρι το τριμμένο τυρί να γκρατιναριστεί και να κάνει μια λαχταριστή κρούστα. Και αυτό είναι όλο. Υπάρχει επίσης και η εκδοχή με μπεσαμέλ. Σ’ αυτή την περίπτωση το ψήνετε μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα, πάνω κάτω δέκα με δώδεκα λεπτά.
Επιστρέφοντας στην «κυριά», και στην δική της ιστορία η οποία ξεκινά κάπου στην δεκαετία του 60 και πάλι στο Παρίσι. Το όνομα της, το παίρνει από το γεγονός ότι «φοράει» το αυγό σαν ένα πλατύ γυναικείο καπέλο –αυτή μάλιστα είναι και η διαφορά της. Ο τρόπος παρασκευής της, είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον του κροκ μοσιέ, μόνο που προσθέτετε το αυγό. Μπορεί να είναι ένα αυγό μάτι ή ποσέ. Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέξετε, είναι τον κρόκο του αυγού. Επιβάλλεται να είναι ρευστός ώστε με το σπάσιμο του να «λούζει» όλο το σάντουιτς. Εκεί κρύβεται και η μαγεία όλου του πιάτου.