Μιλώντας για… φυτικό γάλα

Μιλώντας για… φυτικό γάλα

 

Είναι τάση; Είναι μόδα; Ό,τι και να είναι τα φυτικά γάλατα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας αλλά και στα ψυγεία των specialty coffee shop.

 

«Ένα cappuccino με γάλα βρώμης», «Με τι γάλα θέλετε το flat white;» είναι μερικές από φράσεις που τις ακούω όλο και περισσότερο εκεί έξω στα coffee shop της Αθήνας. Δεν θα πω ψέματα, αλλά στην αρχή μου φαινόταν κάπως παράξενο, μιας και πίστευα ότι ήμουν από τους λίγους που ζητούν το ρόφημα τους με κάποιο από τα φυτικά γάλατα. Από ότι φαίνεται είναι πολλοί σαν και έμενα. Το γάλα βρώμης, σόγια, καρύδας, αμυγδάλου αλλά και εκείνο με την πρωτεΐνη αρακά δεν είναι και τόσο άγνωστα όσο πίστευα.

 

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το γάλα ή αν θέλετε το ρόφημα σόγιας είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστό. Ήταν από τα πρώτα φυτικά γάλατα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά και αυτό που προτιμούσαν να χρησιμοποιούν όσοι είχαν αλλάξει την διατροφή τους και είχαν στραφεί προς τον βεγκανισμό. Το συγκεκριμένο γάλα σε συμπεριφορά ως προς τα ροφήματα του καφέ, πλησιάζει κατά πολύ στο ζωικό, θα μου πει ο Νίκος Μπέλης, barista και ιδιοκτήτης του coffee shop Omsom στο Περιστέρι. «Έχει αρκετή συμπύκνωση ώστε να μπορεί να διογκώνεται με την θερμοκρασία και να δίνει μια ικανοποιητική κρέμα» συμπληρώνει. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και εκείνο με την πρωτεΐνη του αρακά, από τις τελευταίες «αφίξεις». «Πλησιάζει ακόμα πιο πολύ σε συμπεριφορά με το ζωικό γάλα και η κρέμα που δίνει επιτρέπει στους baristi να κάνουν latte art». Και όχι μόνο αυτό, όπως θα μου εξηγήσει ο Νίκος. Δεν περιέχει λακτόζη ούτε γλουτένη, είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε πρωτεΐνη καθώς και βιταμίνες Β2, Β12 και D2. Ρωτάω τον Νίκο αν κάνει ωραίο συνδυασμό με τον καφέ, και μου απαντά θετικά. «Έχει την ίδια σχεδόν αίσθηση με εκείνο της βρώμη» μου εξηγεί. Το δοκιμάζω σε ένα flat white που μου έχει ετοιμάσει. Μου φάνηκε λίγο παράξενη η γεύση του, όμως κατάλαβα απόλυτα όλο μου εξήγησε ο Νίκος για την συμπεριφορά του συγκεκριμένου ροφήματος με τον καφέ. «Έχει ελαστική υφή, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από κάθε φυτικό ρόφημα, πλησιάζοντας το αγελαδινό, δεν προκαλεί αλλεργίες, και γενικά είναι ένα ασφαλές προϊόν» μου εξηγεί όσο απολαμβάνω τον καφέ. Όσον αφορά τα σάκχαρα, περιέχει σιρόπι αγαύης σε μικρό ποσοστό που το κάνει ελαφρώς γλυκό και πιο ευχάριστο.

 

Συνεχίζοντας την κουβέντα για τα φυτικά γάλατα βάζουμε στο «μικροσκόπιο» εκείνο του αμυγδάλου και της καρύδας. Και τα δύο έχουν ιδιαίτερο και δυναμικό γευστικό χαρακτήρα πράγμα που δυσκολεύει λίγο τον συνδυασμό τους με τον καφέ. «Επηρεάζουν κατά πολύ το τελικό γευστικό αποτέλεσμα που θα πάρουμε στο φλιτζάνι» μου λέει ο Νίκος. «Φυσικά υπάρχει κοινό και για αυτά, οπότε είναι θέμα γούστο». Θα συμφωνήσουμε ότι αυτά τα φυτικά γάλατα μπορούν να δώσουν ωραία και ευχάριστο ρόφημα καφέ. «Δεν είναι, λοιπόν, κάτι που θα πρότεινα να προσθέσει κάποιος στον καφέ του αν του αρέσει η πραγματική γεύση του καφέ» καταλήγει ο Νίκος και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

 

Άφησα για το τέλος να τον ρωτήσω για το γάλα βρώμης που κατά βάση χρησιμοποιώ όταν θέλω να απολαύσω έναν cappuccino ή flat white. «Είναι ένα νόστιμο γάλα με γλυκό χαρακτήρα» μου αναφέρει. «Έχει τα λιγότερα λιπαρά από κάθε άλλο φυτικό ρόφημα. Όμως δεν έχει ιδιαίτερο σώμα. Θέλει προσοχή στο ζέσταμα γιατί μπορεί να δώσει κάποιες δυσάρεστες πικράδες αν ο barista δεν το διαχειριστεί σωστά». Και είναι όντως μια πραγματικότητα που την έχω παρατηρήσει και εγώ πολλές φορές ζητώντας ένα ζεστό ρόφημα καφέ με γάλα βρώμης. Επίσης μου αναφέρει ότι δεν δίνει και μια πολύ «δυνατή» κρέμα που αυτό κάνει δύσκολο το latte art «αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες» συμπληρώνει. «Ο καφές είναι ένα προσωπικό ρόφημα που ο καθένας μας τον απολαμβάνει σύμφωνα με τα γούστα του και την διάθεση ή όρεξη που έχει την συγκεκριμένη στιγμή. Οπότε είναι δύσκολο να πεις πιο είναι το πιο σωστό φυτικό γάλα» καταλήγει ο Νίκος. Και έτσι ακριβώς είναι, για αυτό υπάρχει και τόση μεγάλη ποικιλία από αυτού του είδους τα ροφήματα που από ότι φαίνεται κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.