Tips για ένα απολαυστικό φλιτζάνι ελληνικού καφέ
Έξι μυστικά για να παρασκευάσετε το τέλειο φλιτζάνι ελληνικού καφέ, από το χαρμάνι έως το σερβίρισμα.
Μπορεί τα νέα trends να προστάζουν να δοκιμάσετε νέα χαρμάνια μονοποικιλιακών καφέδων, specialty coffees, ροφήματα r-t-d κ.ο.κ. παρόλ’ αυτά κανείς μας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα καλό φλιτζάνι παραδοσιακού, ελληνικού καφέ. Το χαρμάνι από μόνο του έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και ιστορία, που είναι συνυφασμένες με το ελληνικό στοιχείο. Όταν ο ελληνικός καφές παρασκευάζεται σωστά, δεν έχει σε τίποτα να “ζηλέψει” από τους νέους καφέδες που αναδύονται, τόσο σε γεύση, όσο σε σώμα και άρωμα. Όμως, ο σωστός ελληνικός, όπως και όλοι οι καφέδες, έχει τα “μυστικά” του, ενώ υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βήματα και τεχνικές που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να βιώσετε μια ξεχωριστή εμπειρία καφέ.
Διαλέγοντας το σωστό χαρμάνι
Είθισται ο ελληνικός καφές να παρασκευάζεται από βραζιλιάνικες ποικιλίες και συγκεκριμένα από τις Santos και Rio, αλλά και την Robusta. Παρόλ’ αυτά πλέον ακόμη και ο παραδοσιακός ελληνικός καφές εκσυγχρονίζεται και αλλάζει καθώς οι επαγγελματίες αναζητούν πιο ιδιαίτερα και εκλεκτά χαρμάνια.
Ποιο μπρίκι να επιλέξετε
Το μπρίκι που θα χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της παρασκευής διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Επιλέξτε ένα μικρό, μπρούτζινο μπρίκι κατά προτίμηση μπακιρένιο, που θα έχει στενό λαιμό και θα ανοίγει προς τα κάτω. Αυτό το σκεύος πετυχαίνει την ισομερή διανομή της θερμότητας και ένα ομοιόμορφο ψήσιμο.
Προσοχή στο νερό
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην παρασκευή του ελληνικού σας καφέ είναι το νερό. Αν και συχνά δεν δίνουμε πολλή σημασία στη θερμοκρασία του, ήρθε ο καιρός να το κάνουμε. Και αυτό διότι εάν είναι πολύ ολύ ζεστό οι κόκκοι του καφέ κατακάθονται αμέσως. Πρέπει λοιπόν ιδανικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Όσον αφορά στην ποσότητά του, πρέπει να έχουμε κατά νου πως αναλόγως με τα φλιτζάνια που θέλουμε να φτιάξουμε, αντίστοιχα φλιτζάνια νερού θα χρειαστούμε. Μόλις το νερό αρχίζει και ζεσταίνεται προσθέτουμε, τον καφέ και εάν επιθυμούμε τη ζάχαρη.
Πώς ανακατεύουμε;
Σε πρώτη φάση αφήνουμε τα υλικά μέσα στο νερό που έχει γίνει χλιαρό να “ξεκουραστούν” και να βυθιστούν. Όταν παρατηρήσετε την διήθηση των κόκκων μπορείτε να ξεκινήσετε το ανακάτεμα. Ιδανικά θα πρέπει να ακολουθήσετε μια κυκλική διαδρομή, δίνοντας περιστασιακά έμφαση στο κέντρο. Έχετε υπόψη πως η θερμότητα διανέμεται αρχικά στα τοιχώματα, ύστερα στον πάτο και στην συνέχεια ανεβαίνει από το κέντρο προς τα πάνω. Μην κάνετε άσκοπες, κοφτές και κατακόρυφες κινήσεις, διότι με αυτό τον τρόπο ο καφές χάνει μερικώς το άρωμά του, ενώ καταβυθίζεται το καιμάκι του. Επιλέξτε αντί για κουταλάκι τη λαβή ενός πιρουνιού για να διατηρήσετε τη σωστή θερμοκρασία.
Ψήνοντας τον καφέ
Αναντίρρητα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ψήσετε τον καφέ σας – με βαθιές ρίζες στην παράδοση – είναι η χόβολη, πάνω σε ζεστή άμμο. Ωστόσο η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτητική. Επιλέξτε εναλλακτικά το γκαζάκι αερίου και χρησιμοποιήστε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Φροντίστε το μπρίκι, να τοποθετείται στο κέντρο της φωτιάς έτσι ώστε η θερμότητα να διανέμεται ομοιόμορφα. Με το που αρχίσει ο καφές να φουσκώνει, τον απομακρύνετε από την φωτιά. Μην αφήσετε πολλή παραπάνω ώρα το μπρίκι στη φωτιά, καθώς οι πολλές βράσεις καταστρέφουν το καϊμάκι, αυξάνουν το κατακάθι και κάνουν τον καφέ λιγότερο αρωματικό.
Σερβίρετε με… αγάπη
Ο ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος απαιτεί να ξεκινήσετε από χαμηλά και σιγά-σιγά, με σταθερό ρυθμό να ανεβάζετε πιο ψηλά το μπρίκι. Στο τέλος, πλησιάζουμε ξανά το φλιτζάνι ώστε το πυκνότερο υπόλειμμα να πέσει μαλακά και να διαλυθεί ομοιόμορφα. Συνοδέψτε τον καφέ με ένα ποτήρι νερό και ένα γλυκό έδεσμα όπως λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού. Πρόκειται για μια κίνηση φιλοξενίας και φροντίδας του οικοδεσπότη που προσφέρει τον καφέ προς τον φιλοξενούμενο.
Tip
Όταν αναφερόμαστε στον εληνικό καφέ, το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στο καϊμάκι. Για να το πετύχετε τέλεια, φροντίστε μόλις ο καφές αρχίζει να φουσκώνει να τον απομακρύνετε από την φωτιά και να χτυπήσετε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφριά, στον πάγκο της κουζίνας. Τότε ο φουσκωμένος καφές κάθεται για λίγο. Επαναφέρετε αμέσως το μπρίκι στην φωτιά και μόλις αρχίζει να φουσκώνει, τον βγάζετε. Πρέπει να γνωρίζετε πως το καϊμάκι συνιστά τα έλαια του καφέ, έτσι όσο καλύτερης ποιότητας είναι ο καφές που χρησιμοποιείτε, τόσο περισσότερα έλαια θα εμπεριέχει. Επίσης, η ζάχαρη βοηθά, στην απελευθέρωση του λαδιού από τους κόκκους και αυτός είναι και ο λόγος που ο σκέτος καφές βγάζει δυσκολότερα το καϊμάκι του.